26 / 05 / 2024

İşten çıkarılınca sağlık sigortasından yararlanma hakkı hemen biter mi?

İşten çıkarılınca sağlık sigortasından yararlanma hakkı hemen biter mi?

İşten istifa ya da çıkarılma durumlarında sosyal güvenceden yoksun kalmak, pek çok kişi için en fazla endişe yaratan durumlardan biri.  Peki işle ilişiği kesilenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı da hemen sona eriyor mu?



Sağlık yardımlarından faydalanma hakkı sona erenler, genel sağlık sigortalı olma şartı aranmaksızın bazı sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.  Bunlar haricindeki sağlık hizmetlerini ise ücretini ödeme yoluyla kullanabiliyor.

OTOMATİK OLARAK GENEL SAĞLIK SİGORTALISI OLUNUYOR

Eğer sigortalılığınız sona erdiyse SGK, otomatik olarak genel sağlık sigortalısı olarak sizi tescil ediyor ve bu durumda her ay prim ödemeniz gerekiyor. Eğer bu durumdaysanız, ödeme süresi geçmiş olan prim borcunuz olması halinde dae sağlık yardımlarından yararlanmak mümkün olmuyor.

KİMLER YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLİR?

Sigortalılık durumu sona erince bir müddet daha sağlık yardımlarından yararlanabilen kişiler, sigorta çıkış tarihinden itibaren 10 gün daha genel sağlık sigortası sağlık yardımlarından faydalanabiliyor.  Söz konusu kişilerin sigortalılık niteliğini kaybettikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılık durumu mevcutsa, sigortayla ilişiği kesildiği tarihten itibaren 90 gün daha genel sağlık sigortası sağlık yardımlarından faydalanabiliyor.

İşten çıkarılınca sağlık sigortasından yararlanma hakkı hemen biter mi?

Bunlar arasında,  SSK, Emekli Sandığı, Bağkur kapsamında olanlar,  5/g kapsamında kısmi sigortalı bulunan, Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçiler, Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde ayda 9 günden uzun çalışanlar, 442 sayılı Köy Kanunu kapsamında güvenlik korucusu olarak görev yapanlar, polis eğitimine tabi adaylar,  askerlik hizmetinde olanlar yer alıyor.

LG’nin 8 programlı bulaşık makinesi kaç lira? Özellikleri neler? 14 Ocak 2023 Fiyat Listesi

Samsung’dan Galaxy S20’ye hediye gibi kampanya! Hafta sonu başlıyor, kaçırmayın! 14 Ocak 2023 Fiyat Listesi

Akaryakıt alacaksanız bunu mutlaka okuyun! 60 TL para iadesi var!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön