İstimlak hesabı nasıl yapılır?
İstimlak, özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak hesabı nasıl yapılır?
İstimlak hesabı nasıl yapılır?
İstimlak, özel kişilere ait olan gayrimenkullerin kamu yararına hizmet edecek şekilde devlet ya da bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiren kanuni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
Kısa tabirle istimlak kamusallaştırma anlamına geliyor İstimlak işleminin yapılmasına çeşitli nedenleri bulunuyor ve bedelinin nasıl hesaplanacağı devlet tarafından belirleniyor.
Devlet tarafından kamu hizmeti için bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabiliyor. Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar bu hizmetin içine giriyor. Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan taşınmazlar gibi olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı alınıyor.
Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alındığında yasalarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanıyor, ve bu bedelin nakit ve peşin olarak şartsız biçimde ödenmesi isteniyor.Peki, istimlak bedeli nasıl hesaplanır?
İstimlak yapılması planlanan alanı ilk olarak istimlak komisyonu geziyor ve değer tespiti yapıyor. Sonra alınan karar işlemleri gerçekleştirmek üzere uzlaşma komisyonuna aktarılıyor, ve istimlak edilecek yerin sahibi buraya davet edilir. Daha sonra burada pazarlıklar sonucu anlaşılırsa devir işlemleri yapılır. İstimlak edilecek yerin sahibi parayı nakit ve peşin olarak alıyor.
Eğer anlaşma sağlanmaz ise asliye hukuk mahkemesinde kamusallaştırma davası açılıyor, ve mahkeme taraflardan tekrardan anlaşma yapmalarını isteniyor.
İpotekli ev nasıl satılabilir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com