25 / 07 / 2024

İTOB 10 yılda 105 fabrikaya ulaştı!

İTOB 10 yılda 105 fabrikaya ulaştı!

İTOB'da ilk fabrikalar 2005'te üretime başladı. Açılışta 3 olan tesis sayısı bugün 105'e ulaştı. Bölge içinde yer alacak İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı'yla İTOB'un çok daha hızlı büyümesi bekleniyor.


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


İzmir Ticaret Odası öncülüğünde kurulan tek OSB olan  İzmir  Ticaret Organize Sanayi Bölgesi (İTOB), yola kooperatif olarak çıkan bölgelerden biri. 


1999'da KOBİ'lere ortak altyapı hizmetinden yararlanarak daha kolay, verimli ve ucuz üretim yapma olanağı sağlamak, sistemli ve düzenli yapılaşmayı teşvik etmek ve şehir trafik yükünü azaltmak gibi amaçlarla kurulan kooperatif, 2002'de organize sanayi bölgesine dönüştü. 


İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Tekeli'de bulunan İTOB'da yer seçimi yapılırken tarım arazisi olmamasına dikkat edildi. Bölgede, OSB tüzel kişiliğinin kazanıldığı 2002 yılında altyapı çalışmalarına hemen start verildi. 2005'te de üç firma üretime başladı. Aradan 10 yıl bile geçmemişken, bugün bölgede faaliyette olan firma sayısı 105'e ulaştı. 4 bin kişinin çalıştığı bölgede boş parsel çok az. İnşaat ruhsatı alan ve inşaatı devam eden parsel sayısı ise 173'e ulaştı. 


İTOB için önümüzdeki dönem en önemli gelişme İzmir Bilimpark adını taşıyacak teknoloji geliştirme bölgesinin bölge sınırları içinde kurulacak olması. 23 bin metrekarelik alanda kurulacak olan İzmir Bilimpark'ın inşaat ihalesi yapıldı. Teknoloji geliştirme bölgesi, Ar-Ge ve inovasyon yapan firmalara çok büyük vergi muafiyetleri ve teşvikler sağlayacak. Bölgemiz hızla büyüyor. Kısa zamanda bölgede sağlanan istihdam 10 bini bulacak. En büyük sıkıntımız olan ulaşım yolu problemimiz de çözülüyor. 


2012 yılı Haziran ayında İTOB'un da ortak olduğu İşbirliği Enerji A.Ş.'ye ait 20 mW gücündeki doğalgaz çevrim santralinin devreye girdiğini belirten Demirtaş, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Halen bölgenin enerjisi İşbirliği Enerji şirketinden sağlanıyor. Bölgede 22 bin 897 metrekarelik alanda İzmir Ekonomi Üniversitesi, İTOB OSB, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 16 ortaktan oluşan kurucu heyet ile İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesinin kuruluşu 8 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edildi. Bölgede Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulması çalışmaları hızla yürütülüyor. Bölgenin yönetim binasında bulunan konferans salonu ve seminer salonları bölge katılımcıların kullanımına açık. Son derece modem ve sağlıklı altyapısı ile yatırım yapmaya hazır bölgede 2014 yılında sosyal faaliyet alanları da canlanacak." 


SOSYAL TESİS ATAĞI 


Çalışanların ihtiyacı olan sosyal tesisleri yapmaya büyük önem verdiklerini belirten Demirtaş, "Son olarak Haziran 2014'te 12 bin metrekare alana kurulacak spor tesisi ve camimizin temelini attık. Bu parsel 83 bin metrekarelik ağaçlandırılan alan ile birleşecek. 


Tam bölgenin ortasında yer alıyor. Camimiz için klasik ve modern çizgileri beraber yansıtan sade bir proje hazırlandı. Cami kapalı alanı zeminde net 450 metrekare. 


Caminin kubbe çapı 22 metre, bu ölçü yaklaşık Süleymaniye Camisinin kubbe çapına yakın. Bina Yüksekliği 17 metre, minare yüksekliği ise 33,45 metre. Cami yapımı için İTOB Cami Yaptırma Koruma ve Yaşatma Derneğini kurduk. Camiyi bağışlarla yapmaya çalışacağız" diyor. 


YOL PROBLEMİ ÇÖZÜLÜYOR


 İTOB'un hızlı bir büyüme süreci yaşadığını dile getiren İTOB Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bölgenin girişinden metro hattı geçiyor, güneyinde Lojistik Merkez olacak. Altyapı eksiğimiz yok, atıksu arıtma tesisimiz sorunsuz olarak çalışıyor. Enerjimizi kendi santralimizden sağlıyoruz. Yalanda teknopark da hayata geçecek. Kısa zamanda bölgede sağlanan istihdam 10 bini bulacak." diyor. 


İTOB'da faaliyet gösteren firmalar ağırlıklı olarak bilişim, cam, tarım ürünleri, içki, zeytin, zeytinyağı, organik gıdalar, galvaniz, alüminyum, elektrik, otomasyon, mobilya, kimya, makine, plastik, yapı malzemeleri, boya sektörlerinde yoğunlaşıyor. İzmir merkeze çok yalan mesafede, 250 hektar alanda kurulu İTOB'un tüm altyapısının tamamlandığını vurgulayan Demirtaş, ileri teknolojideki atıksu arıtma tesisinin 2008 yılında devreye alındığını ve altyapı sorunu olmayan bölgede boş parsel çok az olduğunu söyledi.


Dünya Özel Ek 


Geri Dön