28 / 04 / 2024

İzmir Çiçekliköy'de 4 katlı yapılaşma izni verildi!

İzmir Çiçekliköy'de 4 katlı yapılaşma izni verildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bornova-Manisa arasında doğal güzellikleriyle bilinen Çiçekliköy'de birinci derece SİT alanını değiştirerek imara açtı. Taşınmazların olduğu yerde 4 kata kadar yapılaşma izni verdi



İzmir-Manisa arasında bulunan mesire yeri Çiçekliköy mevkiinde birinci derece SİT alanı bölge. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. 



İzmir-Manisa karayolu üzerindeki Çiçekliköy girişinde yer alan 23 bin 178 metrekarelik alanın "birinci derece doğal SİT alanı" statüsü kaldırıldı, "özel eğitim-öğretim tesis alanı" ilan edilerek yapılaşmanın önü açıldı. Bakanlık, imara açılan alanda 4 kata kadar yapılaşma izni verdi. 



"SİT ALANININ TAMAMI DEĞERLENDİRİLMELİYDİ" 

TMMOB Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi 2. Başkanı Uğur Bayrak, parsel ölçeğinde ve kişiye özel plan değişikliği olarak gözüktüğünü belirtti. Kararı değerlendiren Serbest Şehir Plancısı Bayrak. "Bornova Çiçekliköy'de 102 ada 122 numaralı parselde bir plan değişikliği yapılıyor. Plan değişikliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylıyor. 23 dönüm civarında bir yer. Onayladığı yer 'özel eğitini ve öğretim tesisi" olarak geçiyor. Emsal 0,75 ve 4 kat olarak onaylanmış. Bölge içinde zaten dört katlı yükseklikler mevcut. Bunun öncesinde buradaki alan 23 dönüm girdiği SİT alanı ise 38 milyon metrekare. Eğer ki bir değerlendirme yapılacaksa parsel bazında değil de bu 38 metrekare SİT alanının tamamında bir inceleme yapılıp bu incelenmeden sonra neyin ne olacağı belirlenmesi gerekiyordu. Fakat sadece 102 ada 122 parsel numaralı taşınmaz üzerinde bir değerlendirme yapılmış. Burası 1. dereceden 'Sürdürülebilir kontrollü koruma gelişme alanı' olan 3. dereceye dönüştürülmüş" dedi. 




"HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ" 

Buna benzer bir durum daha önce İzmir'de yaşandığını söyleyen Bayrak. "Bu da kamuoyunda Urla Villaları diye bilinen Urla Zeytineli'ndeki taşınmazların olduğu yerdeki SİT değişikliğine benziyor. Aynı formülle Çiçekliköy'de çözülmeye çalışılmış. Orası üzerinde kaçak olan yapılan ruhsatlı hale getirilmek için yapılıyordu. Çiçekliköy'de de bir SİT alanı kurban edilerek üzerine bir eğitim tesisi yapılacağı ifade ediliyor" diye konuştu. 



Hukuki süreç başlatacaklarını ifade eden Bayrak şöyle konuştu: "Biz yönetim kurulu olarak kararımızı aldık, hukuki mücadelemizi başlatacağız. Hazırlanan yeni nazını imar planları ve koruma amaçlı uygulama imar planları bir ay süresince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. 8 Temmuz 2015 tarihine kadar değişikliğe dair gelen itirazlar değerlendirilecek. Biz itirazdan ziyade direkt dava sürecine gireceğiz büyük olasılıkla. Sonucunu da kaıııuoyunla paylaşacağız. Burası parsel ölçeğinde bir plan değişikliği ve kişiye özel plan değişikliği olarak gözüküyor." 



Ege'de Bugün


Geri Dön