23 / 12 / 2024

Jatomi Fitness iflas etti! Tüm salonlarını kapattı!

Jatomi Fitness iflas etti! Tüm salonlarını kapattı!

İstanbul'da oldukça popüler olan spor salonlarından Jatomi Fitness, çalışanlarına iflas ettiğini duyurarak, dün akşam bir saat içinde tüm salonlarını kapattı.



İstanbul'da oldukça popüler olan spor salonlarından Jatomi Fitness, çalışanlarına iflas ettiğini duyurarak, dün akşam bir saat içinde tüm salonlarını kapattı. Şirketten, üyelerine yönelik resmi bir açıklama yapılmazken, çalışanlara yönelik 'iflas' açıklaması yapıldı. Bazı şubelerin kapısına ise, yurt dışındaki yetkililerin iletişim numaraları asıldı. 40 bini aşkın kişinin mağdur olduğu belirtilirken, geri ödemelerin nasıl yapılacağı ise belirsizliğini koruyor.


Jatomi Fitness'tan açıklama!



İstanbul'da büyük alışveriş merkezlerinde yer alan salonun bir anda kapılarını kilitlediği ve müşterilerine konuyla ilgili herhangi bir bilgi vermediği de ifade ediliyor.


"SALONU ÜZERİMİZE KAPATTILAR"

Hurriyet.com.tr'nin ulaştığı Jatomi üyelerinden biri, spor yaptıkları anda bir anda yetkililerin kendilerine gaz kaçağı var dendiğini, salonun bir anda kapatılmaya başlandığını söyledi.


Üye G.S, "Bize gaz kaçağı var derhal burayı boşaltın dendi. Biz de bir telaşla çıktık. Bir diğer arkadaşım da diğer bir şubeye gidiyordu. Oradaki şubede kapanmayla ilgili bilgi vermişler ve olaylar çıkmış. Bize resmen olay çıkmasın diye yalan söylediler" dedi.


POLİS GELDİ ÇALIŞANLAR ARKA KAPIDAN ÇIKTI

Bir başka mağdur T.T. ise "Dün akşam 20.10 gibi A.. şubesine gittim. Kapının önü kalabalık, hocalar dışarda toplanalım falan diyor. İçeri girdim, herkes fesih formu imzalıyor. Satış temsilcisine sordum 'şirket iflas etti' şimdi mail geldi dedi. Hocalara soruyorum herkesin surat beş karış, onların da yeni haberleri oluyor. Personel 2 aydır maaş almıyormuş zaten. Sözleşmeme ulaşmak istedim, ana merkezde dendi. Sonra eski çalışanlardan birini aradım. Ofise girdim. Polis geldi, dosyamı bulmaya çalışırken 'yağma' yapıyorsunuz dedi polis. Eğer kulupten çıkmazsanız çevik kuvvet çağıracağız dediler. Ben de fotokopimi alıp çıktım. Dışarıda çalışanlar faturaları müşterilere verdiler herkes ödemesini arıyor. Hocalar eşyalarını toplayıp çıktı. Çoğu çalışan arka kapıdan çıktı.


Hürriyet 


Bu haber Habertürk'te şöyle yer aldı:



İflas eden ünlü spor salonları zinciri Jatomi'nin gerçek sahibinin dünyaca ünlü İngiliz milyarder John Caudwell olduğu ortaya çıktı


Ünlü spor salonu zinciri Jatomi Fitness'in iflas etmesi gündeme bomba gibi düştü. Jatomi'nin aniden iflas etmesiyle onbinlerce üye ödedikleri paraların akibetini merak etmeye başladı. Türkiye'de kamuoyu bu soruların yanıtını ararken ünlü spor salonu zincirinin arkasından sürpriz bir isim çıktı. 


2012 yılında Türkiye'ye hızlı bir giriş yapan Jatomi Fitness, İngiliz fitness center yatırımcısı Michael Balfour ile oğlu James Balfour tarafından kurulmuştu. Gelişmekte olan ülkelerde agresif büyüme stratejisi izleyen Jatomi bu kapsamda Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Bulgaristan, Endonezya gibi Asya ülkelerde yatırım yaptı. 

Ancak şirketin yüzde 91'ine sahip olan ismin dünyaca ünlü İngiliz milyarder John Caudwell olduğu ortaya çıktı. 1952 yılında doğan John Caudwell, 2.5 milyar dolarlık serveti ile Forbes'un dünyanın en zenginler listesinde 722'nci sırada yer aldı. John Caudwell, bu servetiyle İngiltere'nin de en zengin 21'nci kişisi. 


Mobil telefon sektöründen elde ettiği kazançla servetine servet katan John Caudwell'in sahibi olduğu şirketin internet sitesinde Jatomi'nin grup şirketi olduğu açıkça gözüküyor.

TÜRKİYE'DE İFLAS POLONYA'DA YATIRIM

Mobil telefon satan Phones 4u şirketinin kurucu ortağı olan John Caudwell, moda, gayrimenkul ve denizcilik sektörüne yönelik yatırımları bulunuyor. 

Bu arada sosyal medyada Jatomi Fitness'ta Şubat ayına kadar üst düzey görevde bulunan bir yetkilinin, Türkiye'deki mağdurlarla ilgili sorulara, "Türkiye'deki şirketin bağlı olduğu şirketin merkezi Polonya. Buradaki şirketin hala faaliyette olması mağdur olanlar için iyi haber. Hatta şirketin sahibi geçen hafta Polonya'daki şirkete 2.5 milyon dolarlık bir yatırım daha yaptı" yanıtını verdiği iddia edildi.  



Habertürk



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Spor salonu zinciri Jatomi’nin iflas haberi 40 bin üyesini mağdur etti. Üyelerin bir kısmı şirketin çok ucuza binlerce üye alıp toplanan paralarla kaçtığını iddia etti.


Türkiye’de 5 yıldır faaliyet gösteren Polonya merkezli zincir spor salonu Jatomi’nin iflas haberiyle yaklaşık 40 bin olduğu öne sürülen üyesi mağdur oldu. Mağdurlar 9 şubesi bulunan Jatomi salonlarına koştu. Salonları kapı duvar bulan üyeler ne yapacağını şaşırdı. Mağdur olan binlerce üyenin dava açacağını belirtiliyor. Türkiye’de zarar ettiğini söyleyen Jatomi’nin bir süredir iflas erteleme kararı çıkarmaya çalıştığı iddia edildi.

 

Dolandırıcılık şüphesi

 

Önceki gün akşam saatlerinde patlayan skandal iflastan bir kaç saat önce gelişmelerden haberi olmayan Jatomi çalışanlarının spor salonuna yeni üyeler alarak kayıt yaptıkları öğrenildi. İddiaya göre çalışanları 2 aydır maaş alamıyordu. Bazı üyeler sosyal medyada Jatomi’nin son aylarda ücretleri çok düşürerek aylığı 60 TL’den yıllık üyelik sattığı ve parayı toplayarak Türkiye’den kaçtığını iddia etti. Üyeler bunun bir dolandırıcılık faaliyeti olduğunu ve savcılığın dolandırıcılık soruşturması başlatması gerektiğini belirtiyor. Şirketin kaba bir hesapla 40 bin üyeden yıllık ortalama 1.500 lira aldığı düşünüldüğünde yıllık 60 milyon lira gelir elde ettiği de ifade ediliyor.

 

“Nefes alamıyorduk”

 

Üyelerden Ö.D., VATAN’a, “Aralık ayında VIP üyeliğimi 1.740 TL’ye kampanyayla yeniledim. Yılbaşında ‘yeni yıl fırsatı’ diyerek 1.000 liradan üye aldılar. O kadar kalabalıktı ki havlu ve dolap bulamadığımız gibi içerde temiz hava kalmadığı için nefes alamıyorduk. Spor yapmasak bile kalabalık yüzünden durduğumuz yerde terliyorduk. Dört yıldır üyeyim ilk defa bu yıl böyle kalabalık oldu” dedi.

 

“Kredi kartlarını kapatın”

 

Tüketiciyi Koruma Derneği Şişli Şube Başkanı Cevriye Çerçioğlu mağdurların noterden şirkete ihtarname çekmesini ve ardından 2 bin 250 TL’ye kadar olan alacaklar için ilçe, 3 bin 250 TL’ye kadar alacaklar için İl Hakem Heyeti’ne başvurmasını istedi. Çerçioğlu, “Daha yüksek alacaklılar tüketici mahkemelerinde dava açmalı” dedi. Avukat Burak Bora Bölükbaşı ise mail order yöntemiyle kredi kartı bilgilerini ve fotokopisini şirkete veren üyelerin para çekilme ihtimaline karşılık kartlarını mail order kullanımına kapattırmalarını ya da iptal ettirmelerini önerdi.

 

“İflas idaresine başvuru”

 

Jatomi’den çalışanlara gönderilen ve Facebook’ta mağdurların açtığı sayfada yayınlanan mesajda ise şirketin artan maliyetleri karşılayamadığı ve zararın büyümemesi için mahkemeye iflas bildiriminde bulunacağı söylenildi. Mesajda çalışanlar ve üyelere, “Yasal haklarınız bakımından hukuki süreci yakından takip etmenizi ve iflas idaresine bu kapsamda gereken başvuruda bulunmanızı rica ederiz” denildi.

 

9 şubesi var

 

Jatomi’nin Akasya AVM, Marmara Park AVM, Marmara Forum AVM, Forum İstanbul, Nişantaşı City’s, Torium AVM, Astoria Rezidans, Trump Towers ve Bellevue Rezidans’ta şubeleri bulunuyor.


Vatan


Geri Dön