28 / 04 / 2024

Kan donduran gerçek bilirkişi raporunda ortaya çıktı: O binayı 6 kat izni ile 12 kat inşa etmişler!

Kan donduran gerçek bilirkişi raporunda ortaya çıktı: O binayı 6 kat izni ile 12 kat inşa etmişler!

Diyarbakır'da asrın felaketi olarak belirtilen depremlerde yıkılması sonucu 48 kişinin hayatını kaybettiği Sözel Apartmanı'nın 6 kat izin ile 12 kat olarak inşa edildiği ortaya çıktı.



Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023 tarihnde yaşanan ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 48 kişinin yaşamını yitridiği Sözel Apartmanı ile ilgili olarak hazırlanmış olan bilirkişi raporunda, söz konusu yapının "projelerde 6 katlı şeklinde belirtilmesine rağmen, mimari ve betonarme projelerine aykırı şekilde bodrum ve terasla beraber 12 katlı şekilde inşa edildiği" bilgisi yer aldı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, şehirde depremde yıkılan yapılardaki kusurların tespitine ilişkin olarak başlatmış olduğu soruşturma "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Paylaşılan detaylara göre, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulmuş olan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu söz konusu raporun dışında savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine  İzmir  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilerek şehre gelen toplamda 6 kişilik bilirkişi heyeti, merkez Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı'na ilişkin incelemelerini de tamamladı.

Aktarılan bilgilere göre asrın felaketi olarak belirtilen deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalar, yapıdan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucunda hazırlanmış olan kapsamlı rapor da soruşturma dosyasına eklendi.

Kan donduran gerçek bilirkişi raporunda ortaya çıktı: O binayı 6 kat izni ile 12 kat inşa etmişler!

Söz konusu raporda, 48 kişinin yaşamını yitirdiği Sözel Apartmanı'nın 1994 tarihli yapı ruhsatlarına göre, deprem bölgelerindeki binalar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunduğu kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, söz konusu yapı ruhsatına göre yapının tek bodrumlu şekilde yapıldığı bildirilen söz konusu raporda, şu ifadeler yer aldı.

"Bina yapı ruhsatıyla ruhsat ekindeki mimari ve betonarme projelerde bina kat sayısı bodrum + zemin + 4 normal kat olacak şekilde toplamda 6 katlı şekilde belirtilmesine karşın dava dosyasında bulunan yapının yıkılmadan önceki halini gösteren söz konusu bu fotoğrafa göre yapının onaylı mimari ve betonarme projelerine aykırı şekilde bodrum + zemin + 9 kat + teras katı olarak toplam 12 kat şeklinde inşa edildi. Belediye arşiv dosyasında fenni mesul ve yapı müteahhidinin adlarının geçtiği, yapı ruhsatı alımı aşamasında söz konusu bu inşaat için herhangi bir teknik eleman ya da şantiye şefi ataması ve taahhütnamesine rastlanmamıştır."

Yine paylaşılan bilgilere göre, belediye arşiv dosyasında, yapı kullanım izin belgesinin olmadığı bildirilen raporda, bodrum kat seviyesinde gerçekleştirilen incelemede, temelde taşıma kapasitesi ve farklı oturmaya bağlı hasar gözlenmediği, belediye onaylı 1994 tarihli betonarme proje dikkate alındığında beton karot numunelerinin de projedeki beton sınıfını sağlamadığı bildirildi.

Yüzlerce kişiye mezar olan Rönesans Rezidans'ın son bloğu da yıkıldı!

Depreme karşı mücadele: 6,5 milyon konut dönüşümü başlıyor!

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı ruhsatsız ve projesiz inşa edilmiş!


Geri Dön