Kentsel dönüşüm hakkında her şey! 14 soruda tüm detaylarıyla!
2023 yılı kapsamında 300 bin konutun dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar sürüyor. Faiz destekli dönüşüm kredileri 400 bin Türk Lirası'na ulaşırken, 2022 yılında 100 bin adet bağımsız birimin riskli yapı tespiti yapılarak dönüştürülmesi planlanıyor.
5-Kentsel dönüşümde riskli yapı nasıl tespit ediliyor? Süreç nasıl işliyor?
Malikler tarafından e-devlet üzerinden, Çevre, Şehircilik ve İk lim Değişikliği Bakanlığı'nca lisans landırılan kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespit başvurusu yapılır.
Lisanslandırılan kurum ve kuruluşlarca riskli yapı tespit raporu hazırlanır ve ilgili İl Müdürlüğü'ne/ İstanbul, Ankara, İzmir için Büyükşehir İlçe Belediyelerine sunulur. Ilgili Çevre, Şehircilik ve Iklim De ğişikliği İl Müdürlüğü/ Büyükşehir İlçe Belediyesi'nce riskli yapı tespit raporu incelenir. İl Müdürlüğü'nce/Belediyesi'nce, tapu kaydına riskli yapı belirtmesi konulmak üze re ilgili Tapu Müdürlüğü'ne bildirim yapılır. Tapu Müdürlüğü'nce tebligat tarihinden iti baren 15 gün içerisinde riskli yapı tespitine karşı itiraz edilebileceği maliklere bildirilir.
Riskli yapı tespitine itiraz olmaması veya itiraz olması halinde teknik heyetçe riskli yapı tespiti hakkında nihai olarak ka rar verilmesi durumunda tespit işlemi kesinleşir.
Tespit işlemi riskli olarak kesinleşen riskli yapıların maliklerine 60 günden az ol mamak kaydıyla süre verilerek yıktırılması istenir. Verilen bu süre zarfında malikleri tarafından yıktırılmamış ise, otuz günden az olmak üzere ek süre verilir. Tüm bu süreç sonrasında yapının hala yıktırılmaması ha linde yapı idarece yıktırılır.
Yıkılan yapının yerine yapılacak yeni uygulamalara maliklerin en az 3'te 2 çoğun luğu ile karar verilir. Riskli yapı nedeniyle Bakanlıkça hak sahiplerine kira yardımı veya anlaşmalı ban kalardan kredi faiz desteği veriliyor. Ayrıca 6306 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerine vergi, harç ve ücret muafi yetleri sağlanıyor.
6-Kentsel dönüşümde riskli yapı kararına itiraz edilebilir mi?
Tapu Müdürlüğü'nce tebligat ta rihinden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapı tespitine karşı itiraz edile bileceği maliklere bildirilir.
7-Kentsel dönüşümde riskli yapı yıkım süresi nedir? Riskli yapıları kim yıktırıyor?
Tespit işlemi riskli olarak kesin leşen riskli yapıların maliklerine 60 günden az olmamak kaydıyla süre verilerek yıktırılması istenir. Verilen bu süre zarfında malikleri tarafından yıktı rılmamış ise, otuz günden az olmak üzere ek süre verilir. Tüm bu süreç sonrasında yapı nın hala yıktırılmaması halinde yapı idarece yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya Idare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masrafla rından malikler hisseleri oranında sorumlu dur. Yıktırma işleminin masrafı maliklerden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usu lü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.
8-Binasını yıkarak kendisi yaptırmak isteyenler ne yapacak?
Geçici müteahhitlik belgesi ala rak dönüşümü yapabilirler. 6306 sayılı Kanun Kapsamındaki hak sa hipleri ile aynı haklara haiz olurlar. (Finansal destek olarak kira yardımı ve faiz desteği verilmekte olup, Kanun kapsamın daki iş ve işlemlerde vergi, harç ve ücret mu afiyeti bulunuyor.)
9-Kat maliklerince 3'te 2 çoğunluk sağlanamazsa ne yapılıyor?
Riskli olarak tespit edilen yapının yerine yapılacak yeni uygulamalara, hisseleri oranında paydaşların en az 3'te 2 çoğunluğu ile karar verilmesi gerekmekte olup, belirtilen orandan daha az bir oran ile alınan karara istinaden uygulama yapılması mümkün değil.
10-Kentsel dönüşüm sürecinde en çok karşılaşılan sorunlar neler oluyor?
Tahliye, yıkım ve uzlaşma süreçlerine yö nelik geçmiş dönemlerde karşılaşılan sorun ların çözümüne yönelik gerekli mevzuat dü zenlemeleri, eylem planları, düzenlemeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanarak yürürlü ğe konuldu. Ayrıca, söz konusu uy gulamalara ilişkin finansal destekler Bakanlık tarafından karşılanmakta olup, Toplu Konut Idaresi ve Emlak Katılım Bankası'nın da Bakanlık bünyesine katılması ile birlikte anılan uygulamalar daha hızlı ve etkin şekilde sürdürülüyor.