23 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde belediyeler yapıcı güç haline gelmeli!

Kentsel dönüşümde belediyeler yapıcı güç haline gelmeli!

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Marmara Bölgesi'nde biriken enerji, olası bir depremin şiddetinin en az 7,3, en fazla 7,7 olabileceğini söylüyor. Bundan aşağı bir depremle karşılaşmayız" dedi.



Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünce Cumhuriyet Konferans Salonu'nda düzenlenen ''4. Düzce Deprem Çalıştayı'' kapsamında "12 Kasım Düzce depreminden bugüne" konulu sunum gerçekleştiren Gündoğdu, Türkiye'de deprem riskinin sürekli olduğunu söyledi. 


Geometrik verilere göre, Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan İstanbul'un her yıl 2 santimetre batıya doğru kaydığını aktaran Gündoğdu, "Bu hareketin enerjisini Marmara Bölgesi karşılamak zorunda. Eğer bunu karşılayamazsak daha büyük sorun olacak. Marmara Bölgesi'nde biriken enerji, olası bir depremin şiddetinin en az 7,3, en fazla 7,7 olabileceğini söylüyor. Bundan aşağı bir depremle karşılaşmayız. Önemli olan Düzce'de olduğu gibi yüksek ivmeli olmamasıdır. Bu, bir felaket olur. Böyle bir felaket olursa İstanbul'u kurtarmak çok zor olacaktır" diye konuştu. 

Gündoğdu, deprem nerede olursa olsun herkesin yardım elini uzatması gerektiğini ifade ederek "Düzce'de deprem oldu biz sıramızı savdık, yaklaşımı doğru değil. Bu düşünce, yanlıştır. Bir yerde deprem olursa bizim ortaya erişmemiz lazım" diye konuştu.


- "Kentselleşme vizyonumuzu belirlemeliyiz"

Düzce'nin 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da iki deprem yaşamasının "talihsizlik" olduğunu dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:"Kentselleşme vizyonumuzu belirlemeliyiz. Kentsel dönüşümde halkla birlikte belediyeler yapıcı güç, üniversiteler yönlendirici olmalı. Bu iş, başka şekilde olmaz. Bu yüzden Türkiye'deki kentsel dönüşüm adına gösterilecek tek bir yapı bile yoktur. Yapılan çalışmalarda Bolu'nun da tehlikeli bölgede olduğunu gördük. Kentin ortasından sıyırıp geçen bir fay var. Risk, çok büyük. Burada riske karşı tedbir alırsak küçük aksaklıklardan kaynaklanan talihsizliklerle depremi atlatabiliriz."

Çalıştayda, Gazi, Sakarya ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri de deprem konusunda sunumlar yaptı. 


Radikal


Geri Dön