Kentsel dönüşümde belediyelerin görevi büyük!
OSTAŞ İnşaat Genel Müdürü Osman Özelif, Bursa'da kentsel dönüşümün belediyelerin emsal artışına izin vermemesi sebebiyle hareketlenmediğini, ancak belediyelerin artık seviyeli şekilde buna izin vermeye başladığını kaydetti.
OSTAŞ İnşaat Genel Müdürü Osman Özelif, müteahhitler olarak Bursa'da kentsel dönüşümde 1 yıl öncesine kadar olumlu sonuç alamamalarının sebebinin, bazı belediyelerin kesinlikle emsal artışına izin vermemesi olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümün 2015 ve 2016 yılında hız kazandığına dikkat çeken Özelif, "Yeni gelişmelerle emsal artışına belli bir ölçüde müsaade ettikleri için bu müteahhidi de rahatlatıyor. Sonuçta müteahhidin kentsel dönüşüme girmesi için ufak da olsa kar elde etmesi gerekiyor. Ancak eski sisteme göre siz emsal artışı vermezseniz, mevcut yeri yıkıp yenisini yapmak pek avantaj sağlamıyordu. Bu emsal artışları ile kentsel dönüşüm Bursa'da büyük bir hız kazanacak. Birkaç tane büyük proje Bursa'da hız aldı" dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili ciddi çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Özelif, "Birkaç bölge ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Şirketimizin arazi geliştirme bölümü eski daireleri satın almaya başladı. 90 dairelik bir sitede 9 daire satın alındı. Diğerleriyle ilgili görüşmeler sürüyor. Kentsel dönüşümle ilgili ciddi anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah en kısa zamanda kentsel dönüşümde Bursa için hız kazanmış olacağız" diye konuştu. Bursa'nın hem sanayisinin hem de nüfusunun hızlı şekilde geliştiğini belirten Osman Özelif, "Bursa sürekli göç alan bir şehir. İstanbul artık bir finans merkezi oldu. İstanbul'da çok fazla üretim üzerine gidilmiyor. Zaten İstanbul'un bunu kaldıracak bir bünyesi de yok. Bursa'da yeni OSB çalışmaları devam ediyor. Bu gerçekleştiği takdirde İstanbul sanayisinin yüzde 20'si buraya gelecek" şeklinde konuştu. Türkiye'de konut açığı az olan 2 şehirden birinin Bursa olduğuna vurgu yapan Özelif, şunları kaydetti: "Ama Bursa'da şöyle enteresan bir durum var. Türkiye'de konutun en ucuz olduğu iki ilden biri Bursa. Arazi fiyatları çok yüksek olduğu için müteahhidin karını çok düşürüyor. Bunlar için proje geliştirip arazi üretmeye çalışıyoruz. Karı arttırıp daha kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz. Bursa, önümüzdeki 5 yıl içerisinde piyasa ne kadar kötü olursa olsun konut sektöründe ilerleyecek."
Kentsel dönüşümün ve ekonominin canlanması için belediyelere büyük iş düştüğüne dikkat çeken Özelif, "Belediyeler emsal artışı ile ilgili kentsel dönüşüme biraz daha destek olursa, depreme dayanıklı, güvenli konut sayısında l da artış olacaktır. Tabi emsal artışı verirken alt yapısını da ona göre yapmak gerekiyor.
Kentsel dönüşümde belediyelere çok büyük iş düşüyor.Bana göre Bursa'nın her yeri çok değerli. Ancak şehir batıya doğru kaydığı için Bursa'nın batısı biraz daha değerli. Baktığımızda Bursa'nın batısında fazla arazi de yok. Yeni imara açılan bölgeler de yok.
Batıda bir tek inşaat yapabileceğiniz yer Görükle kaldı. Biz de belli fiyat aralığını geçmeyelim diye Görükle'de projelerimizi çoğalttık" şeklinde konuştu.
Görükle'de şu anda temelini attıkları 78 dairelik projenin devam ettiğini belirten Osman Özelif, "Görükle'ye insanlar dışarıdan öğrenci semti olarak bakıyorlar. Biz aileyi çekmek için hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir şekilde Görükle'ye girdik. Sosyal tesisleri, saunası, fitness salonları, havuzu, lokal ve oyun alanları olan bir site geliştirdik. Kaba inşaatımız başladı. Bunun devamında altında dükkanlar olan, üzerinde apart olabilecek daireler olan bir başka projemiz hazırlanıyor.
Orada inşallah yıl sonuna kadar başlamayı planlıyoruz" dedi.
Bursa Kent