18 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde ne gibi hileler yapılıyor?

Kentsel dönüşümde ne gibi hileler yapılıyor?

Akşam Gazetesi yazarlarından Funda Özkan bugünkü köşe yazısında Dönüşümde yapılan hileleri biliyor musunuz sorusunu sordu. İşte Dönüşümde yapılan hileleri biliyor musunuz sorusunun cevabı...



Eviniz 30,40, 50 yıllık. Apartman sakinleri olarak depreme dayanıklı olmadığını düşünüyorsunuz ve bir müteahhit ile anlaşıp yeni. sağlam bir eviniz olsun istiyorsunuz. Sağlam, vicdanlı bir müteahhide rast geldiyseniz sorun yok. Ya aksi olduysa? CVG Hukuk Bürosu'nun ortakları, üç genç avukat Güven Cem, Volkan Önkibar, Can Çayırpare uzmanı oldukları 'kentsel dönüşümde' bugüne kadar karşılaştıkları 'sıkıntıları' madde madde sıraladılar. Avukatlar "Sık rastlanan soruna, biz adını Truva atı taktiği koyduk" diyerek başladılar anlatmaya: "inşaat emsali yükselmiş, prim yapma ihtimali yüksek olan riskli binaları müteahhit önceden bir yakınına daire satın aldırarak, malik konumuna geçiyor. Ardından malik sıfatıyla, lisanslı bir denetim şirketine başvurarak 'Riskli Yapı Raporu' hazırlanmasını sağlıyor. 2000 yılından önce yapılan binaların hemen hemen tümü için sağlam olsun, olmasın riskli raporunun verilmesi zaten kesin. Riskli raporu aldıktan sonra malik sıfatına sahip müteahhit, belediyeye başvurarak yıkım kararı aldırma yoluna gidiyor." Sonrası mı? Yıkım kararı kozuyla kat maliklerinin karşısına çıkıyor son derece ağır şartlar içeren bir sözleşmeyi dayatıyor. Kat maliklerinin de müzakere gücü kalmıyor. 

Çözüm mü? Öncelikle yan komşunuzun dairesinin ederinin çok üstünde satılması sürecinde dikkatli olun, Truva atı aranıza sızmasın. Başınıza geldikten sonra da 'kader' demeyin, hukuki destek alın. 

Sözleşme noterde değişebilir Müteahhit ile anlaştınız, binanız yıkıldı, yenisi de yapıldı. Yapıldı ama 'iskansız'. Çünkü sözleşmede 'anahtar teslimi' yazıyor ama 'iskanlı ve anahtar teslimi' yazmıyor. 

CVG Hukuk Bürosu nun ortağı üç avukat Güven Cem, Volkan Önkibar, Can Çayırpare anlatmaya devam ediyor: "Sözleşmede müteahhidin taşınmazı 'iskanlı ve anahtar teslimi' denilen şekilde teslim etme borcu altına girmesine dikkat edilmeli." Ya da tüm bina sakinleri müteahhit ile anlaştınız, tüm maddeleri de hep beraber sözleşmeye yazdınız. Hep beraber notere gittiniz, bir karış kalınlığındaki dosyayı kelime kelime elbette bir daha okumadınız. Gönül rahatlığıyla noter huzurunda da imzanızı attınız. Daha sonra ortaya çıkıyor ki, sizin mutabık kaldığınız sözleşme, noterde imzaladığınızla aynı değil. Malum, noterde imzalanan sözleşme hukuken geçerli olacağından mağdur olacaksınız. 

Avukatlar diyor ki, "Noterde tam gün geçirmeyi göze alın, bir hukuk danışmanı aracılığıyla imzalayacağınız sözleşmeyi kelime kelime okuyun." Kentsel dönüşümde karşılaşılan 'sıkıntıları' anlattıkça hayretler içinde kaldım. İlginizi çektiyse diğer hinlikleri de bir başka yazıda anlatırım.


Funda Özkan-Akşam


Geri Dön