Kilis'e Türkiye'nin en büyük OSB'si kuruluyor!
24 Televizyonu ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği işbirliği ile hazırlanan Konuşan Ekonomi programı, güney illerimizden Kilis’e konuk oldu. Zengin mutfağı ve doğasıyla Kilis, yeni kurulacak OSB’si ile yatırımcıları bekliyor.
“Kilis tarihi tam bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim alanı. Zeytinimizin burada ne zaman yetişme başladığına dair bir tarih yok. Kilis zeytinin kendine has kokusu ve yağı var. Ege bölgesi zeytinlerinden çok farklı olarak zeytinyağı verimi fazladır. Çok su istemez tamamen organiktir hiç gübre atılmaz. Salamura olarak pek satılmaz yağlık olarak yetiştiği için evlerimizde salamura olarak da kullanabiliyoruz. 8 bin ton zeytinyağı üretimimiz var. Perakende olarak satışı fazla olmuyor. Genelde toptan bir şekilde İzmir Bölgesi’ne satılıyor. Ama kendi yöremizde isteyenlere temin etme imkânımız var. Pekmezimiz buraya özgü kuru üzümden imal ediliyor. Kendine has bir mayası var. Kendi içine hiçbir zaman şeker almaz. Zahter sabahları kullandığımız bir kahvaltılıktır. Çok çeşitli baharatlar bir araya getirilir kavrulur. Sabahları kahvaltıda kullanırız. Cevizli sucuğumuz var. Kilis karası dediğimiz özel üzümümüz var. Fıstığımız yorganımız, sabunumuz var. Yorganımız tamamen elde yapılır, çok eski bir geleneğimizdir. Yün ve pamukla yapılır elyaf kullanılmaz. Kilis ismiyle öne çıkmış Kilis tavamız, Kilis pekmezimiz, Kilis katmerimiz, Kilis kadayıfımız Kilis adıyla geçen yöresel ürünlerimizi yiyeceklerimiz çok. Kilis turizm açısından bakarsanız sahabeler şehridir. Çok eski bir tarihe sahip olduğundan dolayı Oylum Höyük’te yapılan kazılarda Hz İbrahim buradan geçerken konakladığına dair rivayetler. Yine burada Hıristiyanlığın ilk kiliselerine ait taban mozaikleri bulundu. Tanıtımları yapılmaya çalışılıyor. Büyük bir sabunhanemiz var restore ediliyor şu an. Müze olarak turizme kazındırılacak. Ayrıca bölgedeki 7 odamızla beraber düşündüğümüz bir turizm projemiz var. Bu projede; Hatay, Gaziantep, Kilis, Urfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de bitecek gastromoni üzerine bir turizm projesi düşünüyoruz. Gelenler tüm lezzetler tadacaklar. Amanos Projesi var. Hatay-Dörtyol’dan limana bağlanma projesi Amanos Dağını 2 tünelle geçip Kilis limana bağlanacak. Kilis ile Mersin arasında 350 km’lik uzaklık var. Bunu 80 km’ye indireceğiz. Hızlı Treni de istiyoruz. Bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar var.
75 BİN KİŞİYE İŞ
Bir organize sanayi projesi var Polateli’nde Türkiye’de ilk olacak. 90 hektar üzerine kurulmuş küçük bir organize sanayi bölgesine sahibiz. Yatırım talepleri daha fazla olduğu için Polateli’nde yeni bir sanayi bölgesi kurulması için girişimlerde bulunduk. Valiliğimize bu konuda dilekçelerimizi verdik. İşlemlerimizi başlattık. Haritalar çıkarıldı. Polateli bölgesi 19 milyon metrekare bir alanda başlayacak. Organize sanayi bölgesi olarak ilan edilecek. Genişleme alanlarıyla beraber 50 milyon metrekareye çıkarak Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi olacak. Gaziantep ve Kilis’in kurduğu iki ilin ortak bir sanayi bölgesi olacak bu bir Türkiye’de ilk. 75 bin kişinin çalışması planlanıyor. Nüfusumuz 90 bin. Nüfusumuz kadar istihdam sağlanacak. Kalifiye işgücü programı konusunda TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu önceliğinde başladı. İşçilerimizi 3-6 aylık periyotlar halinde çalıştırıyoruz. Kilis’te işe giren her 3 kişiden birini bu UMAM projesi ile işe yerleştirdik. Ödül aldık Türkiye 2’incisi olduk. Sayın Hisarcıklıoğlu hep yanımızda. Kilis’in okur-yazarlık oranı yüzde 95. Üniversiteye yerleştirmede birinci sıradayız.
2011 yılında Suriye’de olaylar başladığında insanlar Kilis’imize insanlar şehrimize akın ettiler. 122 bin resim kayıtlı Suriyeli misafirlerimiz var. Valiliğimiz ve Belediyemiz çok yardımcı oldu Biz de Kilisliler olarak yemeğimizi yorganımızı paylaştık. Onları hiçbir zaman açıkta ve aç bırakmadık. 4 yıldan uzun bir süredir beraber yaşıyoruz. Şua n Kilis’te okul öncesi okula giden Türk öğrenci sayımız 2 bin 26 Suriyeli okula giden öğrenci sayımız 2 bin 280 bizim öğrencilerimizden daha fazla Suriyeli öğrenci daha fazla okuyor. Şu an bir sorun yaşamıyoruz. Biz Kilis’i Nobel Barış Ödülüne aday olarak gösteriyoruz. 4-5 yıldır yaşadığımız kardeşliği herkesin görmesi lazım.
KOSGEB İpek yolu Kalkınma Ajansı, İŞKUR ile girişimcilik kursları açıyoruz. Bu konuda çalışmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. KOSGEB kursları bitiren 30 bin TL’lik maddi destek veriyor karşılıksız. Suriye olaylarından sonra sınır illerinde sınır ticaret merkezleri kurulması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Artvin’den başlayıp İran, Irak Suriye sınırı ile Akdeniz’e ulaşan 13 sınır ilimizde ve onlara komşu olan illerimizle beraber toplam 30 ilde proje geliştiriyoruz. Suriye’deki olaylar bittiği zaman geri kalan illerimize önderlik yapacak bir çalışma.
5 BİN YILLIK KADİM ŞEHİR
nadolu’nun en büyük höyüklerinden biri olan Oylum Höyük onlarca medeniyetin konakladığı Ravanda Kalesi, her biri birer sanat eseri olan yorganları, tadına doyulmaz yemekleri, Şıhıl Mahşi, Gün Pekmezi, Miyoma Helvasını içinde barındıran kendine özgü mutfağıyla; kültürü, mimariyi ve bereketi harmanlayan 5 bin yılı aşkın geçmişe sahip kadim şehir Kilis...
M.Ö 1700’lü yıllarda Hitit Devleti’nin önemli kentlerinden biri olan il, Hitit Heykel Atölyesinin bulunduğu bir merkez olma özelliğiyle dünyada türünün tek örneğidir. Doğası ve yerleşmeye elverişli coğrafyası nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kilis Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Milli Mücadele döneminde İngiliz ve Fransızların işgaline uğrayan il 1921 yılında Gaziantep’le birlikte kendi kurtuluşunu kazanmıştır. 1927 tarihinden itibaren Gaziantep’e bağlı olan bir ilçe olan Kilis 1995 yılında il statüsüne kavuşmuştur. 128 bini aşkın nüfusa sahip olan il her yıl yüz binlerce yabancı turisti ağırlamaktadır. Üzüm ve zeytin gibi iki önemli ürüne sahip olan Kilis, yatırımların ve istihdamın teşviki ile ilgili kanun doğrultusunda yatırım indirimi, gümrük vergisi muafiyeti ve enerji desteği imkânlarından faydalanarak yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi haline gelmiştir.
GIDA ÖN PLANDA
Tarihine dayalı köklü bir alışveriş geleneği olan il sınır ticaretinin yanı sıra özellikle pekmez ve zeytinyağı imalatıyla ön plana çıkmakta. Kilis’te bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 60 ile gıda ürünleri imalatı, yüzde 9 ile kimyasal ürünlerin imalatı sektörlerinin ilk iki sırada olduğu görülmektedir.
250 işyerlik bir adet küçük sanayi sitesi bulunan ilde, 90 hektar büyüklüğünde 1 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. 2013 yılında 20 olan ihracatçı firma sayısını 2014’te 33’e yükselten Kilis, 45 milyon dolar ihracat değerine ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca 2015 yılının Eylül ayı itibariyle ihracat değerinin 54 milyon doları aştığı belirlenmiştir.
Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında 63. Olan il, 5.kademe gelişmiş iller sıralamasında ise 13. Sırada yer almaktadır. 1922 yılında kurulan Kilis Sanayi ve Ticaret Odası, kurulduğu günden bu yana Kilis’in bir sanayi ve ticaret kenti olması için yoğun çabalar harcamaktadır. Yeni hizmet binası 2007 yılında açılan oda 13 meslek grubunda 1225 kayırlı üyesiyle üyelerinin kurumsallaşma sürecine rehberlik ederek ilin kalkınma sürecinde aktif rol oynamaktadır. İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın bir üyesi olan Kilis Ticaret ve Sanayi Odası sürdürülebilir kalkınma adına her platformda üyelerini güçlü bir şekilde temsil etmektedir. Uygulamalı dış ticaret eğitimi, girişimcilik kursu gibi eğitime yönelik faaliyetlere büyük önem veren oda, birçok girişimcinin sertifika sahibi olmasına olanak sağlamıştır. Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB ile birlikte her yıl geleneksel olarak düzenlediği ihtiyaç sahibi öğrencilere giyim, ramazan ayında gıda yardımıyla sosyal sorumluluğun bilincinde öncü bir oda olmak için var gücüyle çalışmaktadır.
PROJELERE DESTEK
Kadın Girişimciler Kurulu il toplantısına da ev sahipliği yapan oda, kadınların istihdamdaki yerinin artırılmasına yönelik projelere destek veren kuruluşlardan biri olmuştur. Kilis ve Gaziantep illerinin ortaklığında Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi projesi çalışmalarını yürüten Kilis Sanayi ve Ticaret Odası, 16 haziran 2015 tarihinde 2 bin metrekarelik inşaat alanına sahip kültür ve kongre merkezi yapımına başlamıştır. Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezi projesiyle 2011-2013 yılları arasında Türkiye genelinde en iyi performans gösteren ikinci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde birinci olan Kilis, her 3 kişiden birini bu proje kapsamında işe alan il olarak dikkat çekti.
Zırhta yapılan Kilistava taş fırında pişiriliyor
Şehrimizde ipekböcekçiliği, ayakkabıcılık, halı dokuma, yemenicilik bunlar zaman içinde unutulmaya yüz tuttu. Sanatkârlarımız çok yetişmiyor ama yaşatmaya çalışıyoruz. Kilis tava kendi bölgemizde yetişen koyun ve kuzu etlerinden yapılır. Et karın boşluğundan seçilir ve zırhta yapılır. Taş fırında pişirilir. Katmer elde açılan yufkayla yapılır kendi yöremizde yetişen kaymakla yaparız. Süt kaymağının ayrı bir lezzeti vardır.
ARSA SORUNU YOK
Kilis’te girişimcilik ruhunu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Kilis eskiden beri ticaretin merkezi olmuştur. Ama sanayimiz o kadar gelişmemiş. 1995 yılından beri faal olan organize sanayimiz var. Burada 30 işletme ve 2 bin yakın işçimiz çalışıyor. 2. organize için çalışmalarımız devam ediyor. Tarıma dayalı ticaret yapıyoruz. Suriye ile 2011 yılına kadar herhangi bir problem yoktu. Olaylar başladıktan sonra hepsi bitmiş durumda. Öncüpınar Suriye’ye açılan 5 kapıdan bir tanesi. Açık olan tek kapı. Günlük 500 tır Suriye tırlarına nakil gerçekleştiriyor. Bunun yanında insani yardım tırları da gidiyor. Kilis olarak 5. teşvik bölgesindeyiz. Burada her türlü indirimler arsalarımız mevcut. Yatırım açısından düşünüldüğünde Kilis Havaalanına 40 dk uzaklıkta. Bütün yatırımcıları Kilise bekliyoruz. Arsa sorunumuz yok istenilen büyüklükte arsa verebiliriz. Yerli araç üretimine yatırım yapmak isteyenleri Kilis’e bekliyoruz.
Star