07 / 05 / 2024

Kira kontratlarında flaş gelişme! Artık iade edilebilecek

Kira kontratlarında flaş gelişme! Artık iade edilebilecek

Kiralardaki artış ödenen depozito miktarının da artmasına sebebiyet verdi. Gayrimenkul sahipleri en fazla 3 kira bedeli kadar depozito istiyor. Ancak bazı ev sahipleri daha fazla depozito talep edebiliyor. Bu durumda kiracı için iade hakkı doğmakta. İşte tüm detaylar...



ÜÇ AYLIK KİRA BEDELİNİ GEÇEMEZ

Kiracıların yasalardan kaynaklanan pek çok hakka sahip olduğuna dikkat çeken Önal, "Kiracıların korunması amacıyla Türk Borçlar Kanunu'nun 342. maddesinde konut ve çatılı işyerleri bakımından bir takım sınırlamalar öngörülmüştür. Bu maddede konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı sınırlandırılmıştır. Depozito miktarı üç aylık kira miktarını geçemez. " diye konuştu.

KİRACI İADE TALEBİNDE BULUNABİLİR

Depozitoya 3 aylık kira bedeli sınırı konulmuş olsa da bazı ev sahipleri daha yüksek depozito bedeli talep edebiliyor. Özellikle son yıllarda kiralık konut talebinin artması, mülk sahiplerinin daha fazla depozito istemesine neden oldu. 

Av. Elif Önal üç kiradan daha fazla depozito istenilen kiracıları uyararak, "Kira sözleşmesinde kararlaştırılan depozito miktarının üç aylık kira bedelini aşması durumunda; depozito ödemesinin üç aylık kira bedelini aşan kısmı geçersiz olacak. Kiracı üç aylık bedeli aşan kısmın iadesini isteyebilir. Fazladan yapılan bu ödemenin icra takibi ya da alacak davası ile geri alınması mümkündür." ifadelerini kullandı. 

SÖZLEŞME EN AZ ALTI AY OLMALI

Mülk sahiplerinin depozito bedelini yabancı para birimi şeklinde de talep edebileceğini açıklayan Önal, "Depozitonun dövizle ödenmesi durumda da üç aylık kira bedeli üst sınırdır. Fakat depozitonun sözleşmede kararlaştırılmış olmasına dikkat etmek gerekiyor. Konut ve çatılı işyeri kirasına özgü hükümlerin uygulanabilmesi için sözleşmenin en az 6 ay ya da daha uzun süreli yapılması gerekiyor." diye konuştu. 


Geri Dön