Kira kontratlarında flaş gelişme! Artık iade edilebilecek
Kiralardaki artış ödenen depozito miktarının da artmasına sebebiyet verdi. Gayrimenkul sahipleri en fazla 3 kira bedeli kadar depozito istiyor. Ancak bazı ev sahipleri daha fazla depozito talep edebiliyor. Bu durumda kiracı için iade hakkı doğmakta. İşte tüm detaylar...
Son iki yıldır kira fiyatlarındaki artış vatandaşın gündeminde. Mülk sahipleri eski kiracılarını evden çıkararak, evini daha yüksek bedeller ile kiraya vermenin yolunu ararken, kiracılar da uygun fiyatla ev bulunamıyor.
Gazetevatan'dan Özlem Atila'nın haberine göre; hükümet fahiş kira artışının önüne geçilebilmesi için; kira artışına yüzde 25’lik sınır koydu. Bu oranın üzerinde kira artışı yasal olarak mümkün görünmüyor. Ancak ev sahipleri yasal sınırları aşmanın yollarını arıyor.
EV SAHİPLERİ BİR YILLIK KİRA BEDELİ ÖDER
Yasalar kiracılara pek çok hak tanıyor. Çeşitli bahanelerle evden çıkması istenen kiracılar, hukuki yollara başvurarak kontrat süresini uzatabilecekleri gibi, kendisinin eve ihtiyacı olduğunu ileri süren ancak mülkünü yeniden kiraya veren ev sahipleri bir yıllık kira bedeline kadar tazminat ödemek zorunda kalıyor.
BİR YILLIK KİRAYI PEŞİN İSTİYORLAR
Kirala fiyatlarındaki artış ile birlikte kiralık ev arayan kişi sayısının da artması, ev sahiplerinin kiracı konusunda daha seçici hareket edebilmesine olanak sağlıyor. Ev sahiplerinin kiracılardan istekleri de değişti. Bir yıllık kira bedelini peşin isteyen de var, 5 kira bedeli depozito isteyen de.
Ev bulmakta zorlanan kiracılar ise, mülk sahiplerinin pek çok isteğini kabul etmeye mecbur kalıyor.
Özellikle taşınma masrafları ile birlikte istenen yüksek miktardaki depozito bedelleri kiracıları zorluyor. Yasal olarak en fazla 3 kira bedeli kadar olması gereken depozito, daha fazla talep edilebildiği gibi döviz olarak ödenmesi de istenebiliyor.
Depozito, kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahibinin mağduriyet yaşaması için, kendini garantiye almasını sağlıyor. Ancak evde eskimeden kaynaklı oluşan değişiklikler depozito kapsamına girmiyor. Buna rağmen bazı mülk sahipleri depozito bedelini ödemek istemiyor ya da eksik olarak ödüyor. Peki bu durumda kiracılar nasıl bir yol izlemeli? Depozito bedeli tam olarak ne için ödeniyor? Hangi durumlarda kiracı depozito bedelini geri alamıyor? Avukat Elif Önal konun detaylarını gazetevatan.com için değerlendirdi.