Genel

Kiracı olunan dükkanı başkası kullanıyorsa ne yapılır?

Kiracı olunan ancak kullanılmayan bir dükkanın bir süreliğine başkasına verilmesi halinde, tahliye hangi şekilde sağlanabilir?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper, bugünkü yazısında kiracı tahliyesi ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtladı.

 

Soru: Kiracısı olduğum işyerinde oğlumun askere gitmesi ile işi askıya aldık. Bu süre içinde bir arkadaşın ricası ile kendisinin bu askı süresi içinde kendi mallarını satması için kullanmasına izin verdik. Ancak kendisi dükkana yerleşti ve çıkmayacağı izlenimi veriyor. Buna karşı ne yapabiliriz? ● N.İ. 

 

Doğrusu size “Şu yol kısadır başvurun” şeklinde net bir yanıt veremeyeceğim. Zira gayrimenkullere izinsiz veya yasal bir neden olmadan girenler hakkında uygulanacak müeyyideler var.

 

Bunlardan önemli biri 3091 sayılı yasa olup gayrimenkullerde zilyetliğe haksız müdahalelerde idari yoldan tahliyeyi sağlayan bir sistem.

 

Ancak sizinki haksız müdahale değil, izin vermişsiniz. Üstelik 3091 sayılı yasada bazı süreler söz konusu ki bu süre 60 gün gibi kısa bir süredir. Dolayısı ile sizin için bu yasadan yararlanma söz konusu değildir.


 
KİRAYI KİM ÖDÜYOR?

 

Olayı biraz daha derinleştirirsek sizin kiralayana karşı haksız bir davranışınız söz konusu.

 

Zira kira sözleşmesinde bu konuda yetki bulunmayan hallerde siz kiralananı bir başkasına devredemezsiniz alt kiracı alamazsınız. Yani siz kiralayana karşı tahliyeyi gerektirecek bir davranışta bulunmuşsunuz.

 

Kiralayan sözleşmeye aykırılıktan dolayı sizin için tahliye davası açabilir. Diğer kişi de zaten yine kiralayana karşı fuzuli şagildir, bu da tahliyeyi talep nedenidir.

 

Öğrenemediğim bir konu var o da şu: Bu kişi işyerini kullanmakla birlikte acaba kiraları da kiralayana kendi adına ödüyor mu?

 

Şayet kendi adına kiraları ödüyor ve kiralayan da bunu kabul ediyor ise işler biraz daha karışmıştır.

 

Bence bunu kiralayanınız ile anlaşarak bir çözüm üreterek halletmenizde yarar vardır aksi halde uzun bir uğraş söz konusu olacak.