05 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! 1 yıllık kirayı alabilirsiniz! 

Kiracılar dikkat! 1 yıllık kirayı alabilirsiniz! 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev sahibi kiracı kavgalarında sular durulmuyor. Peki kiracılar haklarını biliyor mu? İşte kiracı hakları ile ilgili merak edilen tüm detaylar...



Sabahcomtr son zamanlarda sık sık gündeme gelen konuyla ilgili olarak Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü ve İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Adnan Yeşiltaş ile görüştü. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre,Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, yaptığı açıklamada Türkiye'de toplam 27 milyon hane olduğunu ve bunlardan 7 milyonunun kiracı olduğunu belirtti.

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen, kira artışlarını öne sürerek konut sahiplerinin fiyatları yükseltmek için farklı gerekçeler öne sürdüğünü ve kiracılara baskı yaptığını kaydetti.

Yine gündemden düşmeyen kira ve konut fiyatlarındaki artışa paralel olarak, kira ve konut davalarının her geçen gün arttığına değinen Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü, bunun önemli bir toplumsal sorun halinde geldiğini de dile getirdi.

İşte kiracıların hakları ile ilgili önemli bilgiler veren Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı İbrahim Güllü'nün o açıklamaları...

-Kira süresinin bitmiş olması tahliye sebebi değil. Yani 1 yıllık konut kiralandığında yılın sonunda tahliye edileceği anlamı oluşmuyor.

-Kiracılara bir anda panik yapıp, ev sahiplerinin baskıları sonucu fahiş kira artışlarını kabullenme yoluna gitmemelerini öneriyoruz.

Kiracılar dikkat! 1 yıllık kirayı alabilirsiniz! 

-Ev sahibi ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açılabilir. Ancak mahkeme nezdinde samimi olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Tahliye davaları ortalama 1/1.5 sene sürüyor.

-İlk 5 yıl içerisinde kira kontratlarındaki şartlar da artış sağlanabilir. 12 aylık TÜFE ortalaması burada üst sınır.

-Bu Mart ayı itibarıyla yapılabilecek artış yıllık yüzde 29.8, Eğer kira sözleşmesinde yüzde 15-20'lik dilim bulunmuş ise bu oran geçerlidir.

-Kira kontratında yüzde 40/50'lik bir artış belirlenmiş olsa dahi kanun bir üst sınır koyduğu için yüzde 40/50'lik dilim değil, 29.8'lik dilim esas alınmak zorunda.

-İlk 5 yıl için ev sahipleri kira tespit davası açamazlar. İlk 5 yıl bittikten sonra ev sahipleri emsal kiraları göstererek, kira tespit davası açabilirler.

-Kira tespit davası açıldığında eski kiracı olunması nedeniyle normal belirlenen kiranın üzerinden mahkeme tarafından hakkaniyet indirimi denilen bir oranda indirim sağlanabilir.

-Kira süresi 10 yıl ve üzeri olduğunda (gerekçe göstermeksizin) ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahip. 10 yıllık süre bitmeden 3 ay önce, kiracıya ulaşacak şekilde bir ihtar ve bildirim yapılmak zorunda. Eğer, süre kaçırılırsa bir sonraki yıla kadar kira süresi uzamış olur.

Peki ev sahibi tarafından zorla çıkarılan kiracılar ne yapabilir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...


Geri Dön