29 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!

Son yıllarda kiracı ve ev sahibi arasındaki davalarda artış olduğu gözlemlenirken emlak piyasasında % 25 zam sınırına takılmamak için yeni bir sözleşme modeli çıkarıldığı öğrenildi. İşte detaylar…



Kiralardaki fahiş artışın ardında önemli bir yasal düzenleme oluşturuldu. Bir yıl boyunca zam oranına sınır getirildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sözleşmesini yenileyen kiracılara en çok % 25 zam yapılacak. Düzenleme sadece Konut kirasını kapsarken, işyeri kapsama dahil olmadı. 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bu durum yeni bir sorunu da açığa çıkarmış oldu. Ülke genelinde çok sayıda apartman dairesi farklı meslek grupları ile işyeri olarak kullanılmaya başlandı. Kayıt olarak konut gözüken yer faaliyette işyeri sayılıyor. Son zamanlarda ise bu tip kiracılarla mülk sahipleri arasında mevcut kira artış oranı konusunda anlaşmazlık gelişmeye başladı. 

İKİ KAT FARK VAR 

Konut ve işyeri kira artış oranlarındaki oluşan farka dikkat geçen emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, “Konut kirası için % 25 zam sınırı devrede. İşyeri kiralarına ise eskiden konutta da olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalaması baz alınarak artış yapılıyor. Son açıklanan temmuz ayı TÜFE 12 ay ortalaması % 49.65. Yani konut ve işyeri zam oranı arasında iki kat fark var. İşte bu sebep ile apartman dairelerini işyeri olarak kullanan kişiler konut dahilinde değerlendirilmek istiyor. Mülk sahibi kişi ise itiraz ediyor. Son zamanlarda piyasada bu tip anlaşmazlıklar oluyor” dedi. Peki bu durumda yasalar nasıl işliyor? Bu soruya da cevap veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz şu şekilde konuştu:

Kiracılar dikkat! Daha fazla para vermemek için bu oyunu iyi okuyun!


Geri Dön