07 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi. Bu durumla beraber, ev sahibi kiracı tartışmaları da arttı ve boyut değiştirdi. Şimdi ev sahipleri, kiracılarına ara zam baskısı uyguluyor...



KİRALIK SORUNU İÇİN OFİS FORMÜLÜ 

Hürriyet'ten Tuğba Öztürk'ün haberine göre; konut sıkıntısıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Ali Güvenç Kiraz, konut üretiminin geçtiğimiz yıla göre hızlandığına dikkat çekerek, kira yükselişlerinde yaşanan sıkıntının daha süreceğini belirtti. 

"Yabancıya satışın biraz durması lazım. Son olarak yapılan Türk vatandaşlığına başvuru şartında alınacak gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi bu durumu biraz frenleyecektir" ifadelerini kullanan Ali Güvenç Kiraz, ofislerin konuta çevrilmesine ilişkin bir düzenlemenin de gelecek gibi göründüğünü belirti. Boş ofis sayısında ciddi bir rakam olduğunun altını çizen Kiraz, bu düzenlemenin de gelecek dönemlere etki edeceğini, 1-2 sene daha durumun sıkıntılı olacağını dile getirdi. 

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da mülk sahiplerinin kiracının tahliyesini isteyebileceği durumları açıkladı. 

Peki o durumlar ne? 

- 2 senede en az 2 defa kere kirayı aksatıp noterden buna ilişkin ihtar almışsa, 

- Ev amacına uygun şekilde kullanılmıyorsa,

- Kat Mülkiyet Kanunu'na uygun hareket edilmiyorsa, 

- Ev sahibinden habersiz çok büyük oranda tadilat gerçekleştirilmişse, 

- Konut sahibi mülke ihtiyacı olduğunu ispatlayabilmişse, 

- 10 sene tamamlanmışsa. 

KİRACILAR, EV SAHİBİNİ DAVA EDEBİLİRSİNİZ 

Adliyelerde pek çok konut sahibi ve kiracı davası olduğunun altını çizen Avukat Göknur Mercan da 'ara zam' tartışmalarına ilişkin "Bu durumun yasal olarak bir karşılığı yok. Bu konularda ara dönemler çok önemli" dedi ve örneğin 5 sene olduysa rayiç bedelden artırım talep edilmesinin normal olduğunu ancak 5 seeden az bir dönemde bunun yapılamayacağını belirtti. Mercan, basıyla karşılaşan kiracılara ev sahibini dava edebileceklerini duyurdu. 

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Ev sahibi kiraya en çok ne kadar zam isteyebilir? Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor!

Kiracılar dikkat! Mahkemeden şok eden karar!

 


Geri Dön