06 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

Türkiye'de son 1 senede konut kiralarında yüzde 100'ü geçen artışlar kaydedildi. Bu durumla beraber, ev sahibi kiracı tartışmaları da arttı ve boyut değiştirdi. Şimdi ev sahipleri, kiracılarına ara zam baskısı uyguluyor...



Ev kiralarında yaşanan beklenmedik artışlardan sonra yen konut bulmak da daha zor hale geldi, eski kiracı olmak da. Sosyal medya plaformlarında mülk sahibi tarafından tahliye edilmek istenen ek çok kiracının tepkisi gündem olmuş durumda. 

YA EVİ BOŞALT YA DA ARA ZAM YAP BASKISI 

Konut sahipleri, evlerini daha yüksek fiyatlarla kiraya verebilmek amacıyla mevcut kiracılarını çeşitli bahaneler ileri sürerek konuttan çıkarmak için uğraşıyor. Bunda başarılı olamayan mülk sahiplerinin ikinci yöneldiği yol ise ara zam talebi oluyor. 

Kiracı ve konut sahipleri arasında son zamanlarda ortaya çıkan bu sorun, kira tespit ve kira tahliye davalarını da etkiledi. Adliyelerde son aylarda bu konulara ilişkin dava sayıları yükselmeye başladı. 

Kiracılar dikkat! Ev sahibi ara zam isterse...

12 AY BİTMEDEN ZAM YOK 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, ev sahibi ve kiracılar arasındaki tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kiraz, açıklamasında Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerine dikkat çekti. "Zam sadece kira sözleşmesinin sonunda yapılır" diye konuşan Ali Güvenç Kiraz, "Sözleşmede aksi yazsa bile kiraya TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında zam yapılabilir. Ara zam diye bir düzenleme kanunda yoktur ve ev sahibi de böyle bir şey talep edemez" açıklamasında bulunarak, kiracıların 1 senelik sözleşmenin bitmesini beklemesinin gerekli olduğunu belirtti. 

Kiraz, "Kiracı eğer sözleşme dışında herhangi bir durumla karşı karşıya kalırsa bunu direkt reddetmelidir" dedi ve mülk sahibinin bu ret karşısında kiracıyı rahatsız etmesi halinde olayın mahkemeye taşınabileceğine vurgu yaptı. 

Mülk sahiplerinin 6 aylık sözleşme talep edebileceğini ve bunu uygulayabileceğini dile getiren Kiraz, "Ama 6 ayın sonunda sözleşme kendiliğinden 1 sene uzar. Örneğin ev sahibi 6+6 ay sözleşme uygulayamaz. Burada da yapılacak artış TÜFE oranının daha fazlası olamaz" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön