12 / 05 / 2024

Kiralık konut fiyatları nasıl düşer? Uzman isim tek tek açıkladı: Kontratlar e-Devlet'ten yapılsın!

Kiralık konut fiyatları nasıl düşer? Uzman isim tek tek açıkladı: Kontratlar e-Devlet'ten yapılsın!

Uzman isimlerden sık sık kira fiyatlarının düşürülmesi ile ilgili öneriler geliyor. Peki kiralık konut fiyatları nasıl düşer? İşte ayrıntılar...



Tügem Yönetim Kurulu Üyesi, İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Koçak, konuya ilişkin açıklamasında, öncelikle ekonomide atılacak adımlarla enflasyonun düşürülmesi gerektiğine dikkat çekerek başladı. 

"Bunun dışında kira değer haritasının çıkarılması ve kira fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekmektedir. Mevcut kiraların e-devlet üzerinden yapılması değer haritası ve kontrol açısından faydalı olacaktır" diyen Dr. Mustafa Koçak, bununla beraber kiralık konut arzının da artırılması gerektiğinin altını çizdi. 

Mustafa Koçak, Türkiye'nin artan bir nüfusa sahip olması nedeniyle sürekli yeni konut arzına ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Özellikle kentsel dönüşüm uygulamaları ile birlikte de malikler binası yenilene kadar geçici olarak kiralık daireye geçmek durumundalar, bu da yine kiralık konut ihtiyacını artıran unsurlardan diğeri" şeklinde konuştu. 

Kiralık konut fiyatları nasıl düşer? Uzman isim tek tek açıkladı: Kontratlar e-Devlet ten yapılsın!

Boş bırakılan dairelerin kiralık konut arzını düşürdüğüne, bunun da fiyatları artırdığına dikkat çeken Mustafa Koçak, "Konutlarda 1 senedir uygulanan  yüzde 25 sınırı mülk sahiplerinin evlerini boş tutmasına sebep olmaktadır. Çünkü mülklerini kiraya verdiklerinde 1 yıl sonra kiralarının çok düşük kalacağını, bununla birlikte evi satmak istediklerinde satamayacaklarını düşündükleri için evleri boş tutmaktadırlar" açıklamasında bulundu. 

Yine bununla beraber her ne kadar kira kontratlarında süre 1 sene olarak yazılsa da borçlar kanununa göre mülk sahiplerinin kiracıları ancak dava yolu ile tahliye edebildiğini aktaran Koçak, "Bunun da bazı şartları vardır. Tahliye sürecinin de uzun olması mülk sahiplerinin yine evlerini kiraya verme konusunda tedirgin etmektedir"" şeklinde konuştu. 

Kiralık konut fiyatları nasıl düşer? Uzman isim tek tek açıkladı: Kontratlar e-Devlet'ten yapılsın!


Geri Dön