04 / 05 / 2024

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor...

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor...

Yükselen konut fiyatları ve kiralar sebebiyle bazı kiracılar gayrimenkul üzerinden alternatif gelir elde etmenin yöntemlerini arıyor. Bu kapsamda konutu kısa süreli olarak kiralama platformlarında değerlendirmek bir yol oldu. Bu durumu yatırıma çevirenler bile bulunuyor...



Bir süredir bazı yatırımcıların aynı bölgeden birkaç konut kiralayarak, bunları konut kiralama platformlarında kısa süreli kiraya vererek gelir elde ettikleriyle ilgili haberler ve paylaşımlar gündeme geliyor. Bunu konut sahibinin bilgisi dahilinde yapanlar ve bilgi vermeden de yapanlar da bulunuyor. 

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor... 

Haber Global'den Metin Aktaşoğlu'nun haberine göre; ünlü bir kısa süreli konut kiralama platformunda megakent İstanbul'da bir gecelik konaklamanın ortalama fiyatı 1.110 Türk Lirası olarak görüldü. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili açıklamasında mülk sahibinin alt kiralama hakkı vermesiyle bu durumun mümkün olacağına dikkat çekerek, yakın zamanda getirilen bir düzenlemenin altını çizdi. Evini kısa süreliğine kiraya vermek isteyen kişilerin bu yöndeki ticari faaliyetini bildirmelerinin gerekli olduğunu aktaran Kiraz, evde kimin kaldığıyla ilgili 24 saatte bir kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olduğuna vurgu yaptı.

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor... 

Burada ev sahibinin konudan haberdar olması ve kiracıya “alt kiralama hakkı” tanımasının gerekli olduğunu vurgulayan Kiraz, bu durumun mülk sahibinden habersiz yapılmasının kira sözleşmesine aykırı olduğunu belirtti ve “Ev sahibi bunu tespit ederse ihtarname gönderir ve kiracının 30 gün içinde buna son vermesini ister, aykırılığın devamı halinde ev sahibi tahliye davası açabilir ve kazanır da” açıklamasında bulundu. 

Kadıköy'de yaşayan ve özel sektörde çalışan 29 yaşındaki Çağrı da bu tarz platformları kullanıyor. “Ev sahibiniz bu durumu biliyor mu?” sorusunu ise “Hayır, bilmesine gerek yok diye düşünüyorum” şeklinde yanıtlayan Çağrı, "Sürekli olmamakla birlikte 3 yıldır bir odamı kiraya veriyorum. İlk zamanlarda sosyalleşmek ve farklı kültürleri tanımak için kiralıyordum ancak daha sonra artan kira bedellerini karşılayamadığım için kiralamaya başladım" diye konuştu. 

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor...

Bodrum'da yaşayan Atakan Sakarya ise evi kiracısı tarafından habersiz bir şekilde kiraya verilen isimlerden oldu. Emeklilik günlerini Bodrum'da geçiren Sakarya, Beşiktaş'taki konutunu 2021 Nisan'ın sonunda 2.450 liraya kiraya verdiğini ve konudan emlakçısı sayesinde haberdar olduğunu belirterek, “Meğer adam kendi kalmıyor, evi kısa dönem başkalarına kiralıyormuş. Ara sıra da gelip temizlik yapıyormuş. Kiracıyı aradım, kendisini polise şikayet edeceğimi söyledim. Suçunu kabul etti ve evimden ay sonu çıkacağını söyledi.” şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul danışmanı Cemil Eren de konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve “Tüm kiralık sözleşmelerinin ilk maddesidir 'devir ve ciro edilemez' ifadesi. Hatta bu madde yazmasa bile Borçlar Kanunu anlaşmanın olmadığı şartlarda devir ve cironun önüne geçiyor. Ancak kiracı, ev sahibi ile anlaşabiliyorsa alt kiralama üzerine; bu şekilde evi kiralayabilir” ifadelerini kullandı. 

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor...

Cemil Eren, ofis olarak kendilerinin sadece standart uzun dönem kiralamalar için aracı olduklarını aktarırken, Kadıköy ve Beşiktaş'ta hizmet veren emlak ofisleri birden fazla konut kiralayıp bunları platformlara kiralayanları duyduklarına fakat tanık olmadıklarına dikkat çekti. 

Altın ve dolar fiyatlarında gözler Prens Selman'a çevrildi! İşte 22 Haziran 2022 dolar ve altın piyasasında son durum

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunları gözden kaçırmayın: Resmen başladı! 

Emtia satışlarında hareketlilik hızlandı! Altın, gümüş, paladyum...


Geri Dön