09 / 01 / 2025

KKM'de çok önemli uyarı: Kur korumalı mevduat saatli bombaya dönüştü, her an patlayabilir!

KKM'de çok önemli uyarı: Kur korumalı mevduat saatli bombaya dönüştü, her an patlayabilir!

Merkez Bankası eski baş ekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kur korumalı mevduatın (KKM) saadet zincirine dönüştüğünü belirterek, “Sistem patlamaması için sürekli taviz verilmesi gereken bombaya dönüştü. Temmuz sonrası sıkıntı olacak” uyarısını yaptı.



Kur korumalı mevduatın (KKM) yoğun ilgi görerek 120 milyar dolar düzeyine çıkmasını değerlendiren Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara temmuz ayını işaret ederek, “Kur korumalı mevduat adeta "saadet zinciri" gibi bir sistem oldu. Patlamaması için her seferinde daha büyük tavizler verilmesi gereken bir bombaya dönüştü" dedi. Kara, Temmuz sonrası her hafta 8-10 milyar dolar geri dönüş olacağı uyarısını da yaptı.

KKM de çok önemli uyarı: Kur korumalı mevduat saatli bombaya dönüştü, her an patlayabilir!

SİSTEM ÇÖKERSE İNSANLARIN CANI YANAR

Hakan Kara'nın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar şöyle;

- Ponzi (saadet zinciri) kavramını anlatmak lazım. Charles Ponzi 1920'de keşfettiği sistemle binlerce insanı posta pullarıyla kâr edeceklerine inandırmış ancak bir değer üretimi olmadığı için sistem çökmüştü.

- Ponzi sisteminde zaman içinde saadet zincirinin yürümeyeceği ortaya çıkınca sistem adına riskler alınır ancak sonunda sistem çöker. Sistemdeki yatırımcının canı yanar.

- Bizdeki KKM de bir ponzi olmaya aday. Devlet önce faizi yanlış belirleyerek parasını itibarsız hale getiriyor, sonra da vatandaşa TL’yi tutmak istemiyorsanız kur koruması ile riski ben alıyorum diyor.

BANKALAR CİDDİ KAR YAZDI

- Ortada bir değer olmadığı için KKM bir ponziye benziyor. Önce herkes kendini mutlu hissediyor. KKM ilk çıktığında Bankalar da mutluydu. Kurdaki yükseliş durdu, fonlama maliyetleri düştü, bankalar ciddi kar yazmaya başladılar.

- Merkez Bankası mutluydu, döviz pozisyonundaki bozulmayı sınırlayıp, kuru tutabildi. Hazine de fazla faiz ödemesi yapmadan borçlanma imkanı buldu.

-Mev duat sahipleri de hem paralarına kur koruması sağladılar hem de dolar cinsinden ara sıra faiz aldılar.

- Fakat her ponzi sisteminde olduğu gibi tıkanma işaretleri görülmeye başlandı.

- Kurdaki yükselişin KKM’nin kamuya maliyetini artıracağı görülünce kuru tutmak için Merkez Bankası rezervleri harcandı. Kamu artık mutsuzdu. Çark dönsün diye bankalara hazine tahvili tutma zorunluluğu getirildi.

- Sistemin ömrü uzasın diye mecburen KKM faizleri serbest bırakıldı. Fakat bankaların döviz varlıklarının bir kısmı (swap) Merkez Bankası tarafından satın alındığı için bankalarda likit sıkıntısı başladı.

- Tahvil yükümlülüğü nedeniyle bankalar mevduat faizlerini artırmaya başladı. Sonuçta KKM sisteminin maliyetleri ortaya çıkmaya başladı. Bankalar artık mutlu değil.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön