10 / 05 / 2024

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde satılık ve kiralık konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Sadi Özdemir'in o yazısı...



400 BİN DOLAR YÜKSEK BİR RAKAM MI? 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, "Geçen yılın Ağustos ayından beri ‘yabancıya ucuz satış yüksek gösterilip hulle satışlar yapılıyor’ ya da ‘vatandaşlık ucuza gidiyor’ diye konuşuluyor" açıklamasında bulundu ve sonrasında yabancıya satışların ev fiyatlarını ve kiralarını yükselttiğinin gündeme geldiğini belirtti. 

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?

"Oysa konut fiyatlarının ve kiraların yükselişinin iki temel sebebi konut arzı eksikliği ve maliyetlerin çok yükselmiş olmasıdır" ifadelerini kullanan Altan Elmas, alt sınır 1 milyon dolarken 6 senede 50 kişinin, 250 bin dolarken senede 20 bin kişinin vatandaş olduğunu dile getirdi. 

Türkiye’de vatandaşlık için konut alan yabancıların genellikle kendi ülkelerinde orta sınıf olduklarını belirten Altan Elmas, 300 bin dolarlık ev fiyatıyla karşılaştıklarında alamıyorlar dedi ve 400 bin doların fazla olduğunu, memlekete yarar sağlamayacağını vurguladı. 

Türkiye'de 2021 yılında yabancılara  58 bin 576 konut satıldı ve 10 milyar dolar döviz girdisi elde edildi. Bu sene beklenen gelir 13 milyar dolar olarak açıklandı. Yabancıya konut satışındaki alt limitin 400 bin dolar olması halinde, gelir hedefi tutmayacak, kiralık ve satılık konut fiyatları da ucuzlamayacak. 

Konut fiyatları neden artıyor? Yabancıya satış satılık ve kiralık ev fiyatlarını etkiliyor mu?

Elmas, “Yabancıya satış kaç ilimizde yapılıyor? Mesela Malatya’da kaç yabancı ev almış da konut ve kira fiyatlarını yükseltmiş. Bir kere yabancıya konut satışı ülke genelinde yaygın değil. Birkaç vilayetimizde satış var o da o ilimizdeki satışlarda çok düşük paya sahip, fiyatları ve kiraları yükseltmede etkisi sıfır. Mesela Antalya’da Ruslar Şubat ayında 509 konut almışlar, Mart ayında ise 547 tane. Yabancıya satıştan sağlanan gelirler, son üç yılda inşaat sektörünün genel konut üretimini sürdürmesinde çok önemli bir mali güç oldu. Konutta arz eksikliği devam ederken yabancıya fren koyup mevcut konut üretimine de darbe vurmak konut fiyatlarını ve kiraları daha da yükseltir. Biz yabancıya konut satışını artırmak için 10 yıldır çalışıyoruz. 2012’de 1 milyar dolar olan yabancıya satışı, 2021’de 10 milyar dolara çıkarmışız. Şimdi buna darbe vuruluyor. Bu rakam kısa sürede 25 milyar dolar olabilirdi. İnşaatın yüzde 80’i yerli girdidir ve bu da ihracat yapan birçok sanayi sektörümüzün yerlilik oranından daha yüksektir. Türkiye’den ev alan her yabancı, Türkiye’de başka konularda para harcamaya da devam eder. Önemli bir kısmı burada iş kurar, istihdam ve ihracata katkı sağlar” açıklamasında bulundu. 

Ev almak gittikçe zorlaşıyor! Kaç asgari ücretle ev alınabiliyor?

Konutta dolar bazlı yükseliş yüzde 43 oldu! Metrekare fiyatı 624 dolara çıktı!

Satılık ev fiyatları 1 senede yüzde 134,4 yükseldi! Konutta fiyat krizi büyüyor mu? 


Geri Dön