12 / 05 / 2024

Konut fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatlarındaki artış sürerken konut satışları düşüyor. İnşaat maliyetleri yükselişini ise yükselişine devam ediyor. Peki konut fiyatları nereye gidiyor?



'KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN TAMAMINI MALZEME FİYATLARI OLUŞTURMUYOR'

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, küresel çapta yaşanan enerji maliyetlerindeki artış ve hammadde tedariki konusundaki zorlukların inşaat malzemeleri sanayisinin maliyetlerini de ister istemez etkilediğini belirtti. Tayfun Küçükoğlu açıklamasında konut fiyatlarında önemli bir artış yaşandığını fakat konut fiyatının tamamını malzeme oluşturmadığını söyledi. Bugün malzeme maliyetinin arsa payı dahil inşaat maliyetinin yüzde 20-25'ini geçmediğini kaydeden Küçükoğlu, "Dolayısıyla konut fiyatlarındaki artışı sadece inşaat malzemesi üzerinden anlatmayı doğru bir değerlendirme olarak görmüyoruz dedi.

Küçükoğlu, inşaat malzemesi üretiminden bağımsız olarak, bugün tüm dünyada artan maliyetlerin tedarik ve lojistik tarafındaki sıkıntılar nedeniyle üretim maliyetleri çok arttığını kaydederek, pandemi ve daha sonra gelen savaşla birlikte ekonomilerde bozulan denge düzelmeye başladıkça üretim tarafındaki maliyet artışlarının da hız keseceğini söyledi.

Konut fiyatları nereye gidiyor?

'ARTIŞLARI KARŞILAYAMIYORUZ'

Peki müteahhitler bu konuda ne söylüyor? Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Aygün inşaat maliyetlerinin yükselmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada maliyetlerin yükselmesi ile satış fiyatlarının da yükseldiğini kaydederek, o zaman da satışların yavaşladığını kaydetti.

Bankalar tarafından haziran ayından bu yana değeri 10 milyondan fazla olan konut için kredi verilmediğini dile getiren Aygün, o anlamda maalesef bu artışları karşılayamadıklarını söyledi.

Asgari ücretin işverenlere yansıyacağını ve maliyetleri yükselteceğini kaydeden Mithat Aygün, bu durumun da ister istemez fiyatları yükselteceğini belirtti. Aygün, bunun da müteahhit imajını kötü etkilediğini ama müteahhitlerin de yapabileceği bir şey olmadığını sözlerine ekledi.

Gayrimenkul, yatırımcılar için en güvenli liman olma özelliğini koruyor!

Yabancı yatırımcılar ikinci el konut pazarına yöneldi!

Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 20,4 arttı! 2022 hedefi 70 bin adet! 


Geri Dön