Konut fiyatları ve kiralar yükseldi: Anlaşmazlıklar arttı!
Ekonomide kur ve enflasyon kriziyle yükselen fiyatlar bir de kiracı ve konut sahibi sorununu gündeme getirdi. TÜİK’in 19.60 şeklinde açıklanan kira artış oranını konut sahipleri kabul etmiyor. Bazı semtlerde yüzde 200'e ulaşan yükseliş talepleri barınma krizinin işaretçisi mi?
Ekonomide kur ve enflasyon kriziyle yükselen fiyatlar bir de kiracı ve konut sahibi sorununu gündeme getirdi. TÜİK’in 19.60 şeklinde açıklanan kira artış oranını konut sahipleri kabul etmiyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; İstanbul Moda’da 10 yıllık kiracı olan bir kişinin 3 bin 750 TL'ye oturduğu evine konut sahibi 13 bin Türk Lirası istiyor. Ev sahibinin, 8 bin Türk Lirası vermeyi teklif eden kiracısına gösterdiği yol, evi tahliye etmesi oldu. Anlaşmazlık gelecek süreçler mahkemelere taşınacak. Kurtuluş’ta oturan bir kiracı öğretmen ise 3 bin 300 TL’ye oturduğu ev için ev sahibinin biçtiği fiyat 5 bin TL oldu. Kiracı öğretmen, aldığı zamla ancak kirasını ödeyebilecek halde. Üsküdar’da 2 bin 850 TL’ye yaşayan bir öğrenciden istenen yeni kira ise 8 bin 500 Türk Lirası oldu.
Bunlar yalnızca İstanbul’un birkaç semtinden gelen örnekler. Türkiye’nin ekonomide yaşadığı kur ve enflasyon krizi sebebiyle kiracı ve mülk sahibi anlaşmazlıkları artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yüzde 19.60’lık kira artış oranını beğenmeyen konut sahipleri, kimi bölgelerde yüzde 200’e ulaşan yükseliş talep ederken mahkemelerin icra dosyaları gitgide artıyor.