05 / 05 / 2024

Konut kredilerindeki sınırlamalar satışları düşürdü!

Konut kredilerindeki sınırlamalar satışları düşürdü!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye genelinde Nisan'da konut satışları yüzde 35,6 azaldı ve 85 bin 652 oldu. Konut satışları Ocak-Nisan döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 18,6 azalışla 368 bin 867 şeklinde gerçekleşti. 



Deprem sonrası Trakya’ya gösterilen ilgi rakamlara yansımadı 

Yine verilen detaylara göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra İstanbul’da olması beklenen olası deprem söylentisinin  etkisiyle Trakya’ya gösterilen konut ilgisinin rakamlara yansımadığı da görüldü. 2023'ün Nisan ayında Türkiye'deki toplam konut satışlarının yüzde 0.7'sinin gerçekleştiği Edirne, en çok konut satışının yapıldığı şehirler arasında 33. sırada yer aldı. Edirne’de 557 konut satışının 168’i ilk satış, 389’u ise 2. el satış şeklinde gerçekleşti. 

Konut kredilerindeki sınırlamalar satışları düşürdü!

Tekirdağ’da 2023 yılı Nisan'da 218 konut satıldı

Türkiye’deki toplam konut satışlarının yüzde 2,6’sı Tekirdağ’da gerçekleşmiş olup en çok konut satışı yapılan şehirler arasında 8. sırada yer aldı.

Aktarılan detaylara göre, Tekirdağ'da toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 31,3 ile 21. sırada yer aldı. Türkiye'deki ipotekli konut satışlarındaki yüzde 3,2'lik pay ile Tekirdağ 6. sırada yer aldı.  

 

Kredilerdeki sınırlama konut satışlarına da yansıdı 
 

Yaptığı açıklamada konut satışlarında yaşanan düşüşte konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu dile getiren Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay “Konut satışlarındaki düşüşün sebebi olarak, inşaat maliyetlerindeki artışın konuta ulaşabilirliği azaltması gösterilebilir. Konut kredilerinde bankaların getirdiği bazı sınırlamalar ve düşük miktar kredi verilmesi konut satışının düşmesinde de etkili oldu. Ayrıca konut alıp kiraya veren yatırımcılar satış rakamıyla kiraya vermiş olduğu rakamdaki amortisman süresindeki makasın açılması da konut satışlarını düşürdü” dedi.

İstanbul'da konut satışları yüzde 47 düştü!

Konut satışları yüzde 35,6 azaldı! 2023 Nisan'da 85 bin 652 konut satıldı!

Türkiye'de ortalama konut fiyatı 2 milyon 284 bin 490 lira oldu! 


Geri Dön