09 / 05 / 2024

Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü!

Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü!

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, ülke genelinde Haziran ayında yapılan konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44.4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü yaşandı.



İPOTEKLİ SATIŞLAR ÇAKILDI

Yine aktarılan detaylara göre, Türkiye genelinde ipotekli (kredili) konut satışları Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 66,8 azalış gösterirken, toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 16,1 şeklinde gerçekleşti. Ocak-Haziran 2023 döneminde de ipotekli konut satışları bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 28,6 azalma gösterdi. Dr. Mustafa Koçak, söz konusu ipotekli satışların azalmasında kredi oranlarının yükselmesi ve verilen kredi miktarlarının az olmasının etkili olduğunu kaydetti.

Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü!

“SATIŞLAR DURDU FAKAT FİYATLAR DÜŞMEDİ”

Yaptığı açıklamada normal şartlarda satış adetlerindeki bu derece azalma sonucunda, fiyatların düşmesi gerektiğine değinen TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, “Fakat enflasyon, döviz kuru gibi etkenler fiyatın düşmesi önündeki engeller şeklinde ortaya çıkıyor. Son aylarda konut fiyatlarında yaşanan artış hızlarında ciddi bir yavaşlama söz konusu olmaya başladı. Fakat fiyatların düşmediğini dile getirebilirim. Piyasadaki durağanlığın nedeni de bu. Enflasyon hala çok yüksek, dolar artıyor. Konut sahipleri de bu nedenlerden dolayı konutlarının fiyatlarını artırmak istiyor. Fakat alıcılar da konut alamıyorlar. Yaşanan bu durum da satış adetlerinde azalmayı ortaya çıkarıyor. Eğer piyasa bu şekilde devam ederse, bu direnç önümüzdeki günlerde kırılacak ve süre daha konut fiyatlarının durağan seyretmeye devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

TOKİ'den 2 bin 491 TL taksitle konut fırsatı için son gün bugün! Başvuruları sakın kaçırmayın!

Limak ve BAE’li Alpha Dhabi Holding'ten iş birliği: Sürdürülebilir kalkınma için Mutabakat Anlaşması imzalandı!

Kiracılar aman bunlara dikkat: Konut sahiplerinin fahiş kira taktikleri şok etti! Bunları sakın yapmayın!


Geri Dön