13 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Yatırımcıların yakından takip ettiği küresel piyasalar, dünya genelinde açıklanan söz konusu makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor.



Söz konusu iki varlık arasındaki getiri farkı resesyon indikatörü olarak Fed tarafından da oldukça yakından takip ediliyor. New York Fed tarafından 1996 yılında yapılan bir çalışmada, 3 aylık hazine bonosunun faizinin 10 yıllık tahvil faizi üzerine çıkması halinde 6 ila 18 ay içinde ekonominin resesyona girmesinin beklendiği açıklanmıştı.

Ayrıca dün petrol fiyatlarında dalgalı bir seyir izlenirken, Brent petrolün varil fiyatı 76,6 dolarla 22 Haziran tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından artan resesyon endişeleriyle kazançlarını da geri verdi.

Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini Ağustos ayına kadar uzatacağını bildirirken, Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacağını açıkladı.

Dün New York borsasında 4 Temmuz Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle yarım gün gerçekleşen işlemlerde S-P 500 endeksi yüzde 0,12, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 yükseldi. New York borsası bugün kapalı olacak.

Paylaşılan detaylara göre, Avrupa'da enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamayı sürdürürken, Fransa'da süren olaylar da risk iştahını baskılamaya devam ediyor.

Ayrıca buna karşın, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarını sürdüreceklerini kaydederken, ECB üyesi Joachim Nagel faiz artışlarında hala gidilecek çok yol olduğunu dile getirdi.

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Diğer bir taraftan, Almanya'da 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yılık tahvil faizi arasındaki fark 80 baz puana kadar çıkarken, ECB'nin şahin adımlarını sürdürmesi durumunda söz konusu farkın daha da açılabileceği kaydediliyor.

Söz konusu bu durum, Almanya'nın resesyon girebileceği endişesini güçlendirirken, bölgenin en güçlü ekonomisi olması nedeniyle Avro Bölgesi genelini de oldukça olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin 27 Temmuz tarihindeki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, yıl sonuna kadar toplamda en az 50 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor.

Ayrıca dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 gerilerken, İtalya'da MIB 30 endeksi 0,77 yükseldi. Verilen detaylara göre, Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Yine verilen bilgilere göre, Asya'da pay piyasaları yeni güne karışık bir seyirle başlarken, Çin ile ABD arasındaki ilişkilerin yeniden gerilebileceği endişesi varlık fiyatlarını da baskılıyor.

Yarı iletken çip üretimi sebebiyle iki ülke arasında bir süredir tansiyon yüksek seyrederken, Çin, bugün almış olduğu kararla yarı iletken çip üretiminde kullanılan galyum ve germanyum maddelerinin ihracatına sınırlama getirdi.

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan analistler, söz konusu bu hamlenin bölgede tansiyonu daha da yükseltebileceğine değinerek, konuya ilişkin ABD tarafından yapılacak açıklamaların yakından takip edileceğini kaydetti.

Diğer bir taraftan, Avustralya Merkez Bankası bugün politika faizini yüzde 4,10'da sabit bırakırken, gelecek toplantılarda faiz artışlarını sürdüreceği yönlendirmesinde bulundu.

Ayrıca yine aktarılan detaylara göre kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 yükseliş gösterdi.

Tapuda yeni dönem resmen başladı! Noterde tapu devri nasıl yapılır? Tapu sahipleri hemen bakın!

Benzine tam 2 lira 11 kuruş zam geldi! Sürücüler il il fiyatlara şimdi bakın! 

Ata altın, tam, çeyrek ve gram altın bugün ne kadar? Altın fiyatları bugün kaç lira? 4 Temmuz 2023 canlı altın fiyatları


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön