28 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Yatırımcıların yakından takip ettiği küresel piyasalar, dünya genelinde açıklanan söz konusu makroekonomik verilerin resesyon tehlikesini işaret etmesiyle karışık bir seyir izliyor.



ABD'de enflasyon endişesinin kısmen azalmasıyla rahatlamış olan piyasalar, resesyon fiyatlamalarının güçlenmesiyle birlikte yeniden yön arayışına girdi.

Dün ülkede resmi olarak açıklanan verilere göre, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, imalat sanayisinde daralmanın devam ettiği kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, S-P Global tarafından açıklanmış olan 2023 yılının haziran ayına ilişkin imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise beklentiler dahilinde 46,3 oldu.

Küresel piyasalarda karışık seyir!

Paylaşılan detaylara göre, ülkede ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin artmasına karşın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadele dahilinde atacağı adımlara ilişkin fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürdü.

Aktarılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın 26 Temmuz tarihindeki toplantıda yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı beklenirken, cuma günü resmen açıklanacak olan istihdam raporundaki verilerin yıl sonuna kadar atılacak adımlara yönelik beklentileri daha da netleştirebileceği belirtiliyor.

Yine verilen bilgilere göre, diğer bir taraftan, ABD ekonomisinin resesyona girebileceği ihtimali de ön plana çıkmaya devam ediyor. Ülkede terse dönen getiri eğrisi son senelerdeki en keskin resesyon fiyatlamasına işaret ederken, ABD'nin 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark yaklaşık olarak 108 baz puanla 1980'den bu yana en yüksek seviyelere çıktı.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, benzer bir biçimde, ABD'nin 10 senelik tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark da 147 baz puanla Şubat 1980 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön