25 / 07 / 2024

Küresel piyasalarda son durum: Merkez bankaları haftasına temkinli başlandı! 

Küresel piyasalarda son durum: Merkez bankaları haftasına temkinli başlandı! 

Küresel piyasalar, ABD, Avrupa, Japonya ve Çin merkez bankalarının para politikalarının duyurulacağı haftaya temkinli başladı. İşte ayrıntılar...




New York borsasında cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,11, Nasdaq endeksi yüzde 0,16 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,13 artış yaşadı ABD'de endeks vadeli kontratlar da yeni haftayı yine yükselişle açtı. 

Avrupa'da cuma günü satış ağırlıklı bir seyir ön planda olurken, vrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararları yatırımcıların odağında yer alıyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözle bakılırken, politika metni ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları da yatırımcıların dikkatinde. 

Analistler, ECB'nin sene sonuna kadar toplamda 50 baz puan faiz artırmasını öngörüldüğüne dikkat çekerek, atılacak adımlar ile ilgili sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmasının beklendiğini belirtti. 

Küresel piyasalarda son durum: Merkez bankaları haftasına temkinli başlandı! 

Bu hafta ECB'nin yanı sıra makroekonomik veri takviminin de yoğun olduğunu dile getiren analistler, teknik olarak resesyona giren Avro Bölgesi'nde ekonomik aktiviteye ilişkin sinyallerin de önemli olduğunu vurguladı. 

Diğer taraftan, UBS, Credit Suisse'in satın almasının tamamladığına dikkat çekti. 

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,12 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,41 düşüş gösterdi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise yeni haftayı artışla açtı. 

Asya piyasaları yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, Çin ekonomisine yönelik endişeler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor. 

Küresel piyasalarda son durum: Merkez bankaları haftasına temkinli başlandı! 

Analistler, Çin hükümetinin geçtiğimiz hafta mevduat faizlerini indirerek ekonomiyi destekleyici adımları başlattıklarını vurgulayarak, söz konusu adımların devam edip etmeyeceğinin yakından izlendiğini söyledi. 

Bölgede Japonya ve Çin merkez bankalarının bu hafta para politikası kararları olduğunu ifade eden analistler, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikasında değişime gitmesinin beklenmediğini ancak Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) kredi faizlerinde indirime gidebileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi. 

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 artış yaşarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,2 düşüş gösterdi. 

Küresel piyasalarda son durum: Merkez bankaları haftasına temkinli başlandı! 

Yurt içinde cuma günü alış ağırlıklı bir seyir hakim olan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,31 üstünde 5.626,49 puandan kapatırken; bugün dikkatler açıklanacak ödemeler dengesi verilerine odaklanmış durumda. 

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının  Nisan ayında  4,47 milyar dolar açık vereceğini öngörüyor. 

Dolar/TL, cuma günü yüzde 2,3  yükselişle, 23,6500'ten kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 23,5490 TL seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ödemeler dengesi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise ABD'de hazine bütçe dengesi verilerinin izleneceğine dikkat çekti ve teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.700 ve 5.850 seviyelerinin direnç, 5.500 ve 5.400 puanın destek konumunda bulunduğunun altını çizdi. 

Et fiyatları 4 yılda füze gibi fırladı! Kurbanlık alınan paraya şimdi 1.5 kilo et alınıyor!

Beklenen büyük İstanbul depreminde süre kısaldı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı! 

Dolarda ipler koptu! Doların geleceği seviye belli oldu! Herkes bu rakamı merak ediyordu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön