06 / 05 / 2024

Maliyet artışları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

 Maliyet artışları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, yaptığı açıklamada “Üretimde çok yüksek maliyet artışları söz konusu. Döviz kurundaki artış, yüksek enerji maliyetleri ve hammadde fiyatlarındaki artışlar sektörümüzü oldukça zorladı.



İNŞAAT SEKTÖRÜ KÜÇÜLDÜ İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ BÜYÜDÜ

Sektörün toplam pazar büyüklüğü 94,1 milyar dolara ulaştı. 2021 yılında üretim artışı, 2020 yılına göre miktar bazında yüzde 19,6 olurken cari fiyatlarla büyüme yüzde 19 olarak gerçekleşti ve inşaat sektörü küçülürken inşaat malzemeleri sektörünün kaydettiği büyümede yenileme pazarındaki güçlü talep ve ihracat performansı etkili oldu.

 Maliyet artışları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
 

"ANA RİSKİMİZ ARA MALZEME VE EMTİA İTHALATI TARAFINDA"

Savaş, ara malzeme ve emtia ithalatında risk yarattı. Savaşın odağındaki Rusya, Ukrayna ve Belarus’a inşaat malzemesi ihracatı, 2021 yılında 937 milyon dolar, yani toplam ihracatın yüzde 3’ü oldu. Bu oranı başka pazarlarda telafi etme gücümüz çok yüksek. Ana riskimiz ara malzeme ve emtia ithalatı tarafında olacaktır. Yakın coğrafyamızdaki savaş dünya ticaret ve tedarik dengelerini değiştirdi. Uygulanan ambargo ve kısıtlamalar ile savaşın ülke ekonomilerine olan etkileri de artık iyiden iyiye hissediliyor. Bu değişimi içeride ve dışarıda nasıl yönetmemiz gerektiği konusu, üzerinde durmamız gereken çok önemli stratejik bir konu. Ülke olarak tüm bu zorlukları en az kayıpla aşmayı diliyoruz.”

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanvekili Ferdi Erdoğan'da henüz 2021'de elde ettikleri başarının mutluluğunu yaşayamadan yılın başından itibaren neler olduğunu anlamaya çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle dile getirdi:

"SEKTÖR OLARAK BÜYÜK BİR ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDEYİZ"

“Peş peşe yaşanan beklenmedik olumsuzluklar nedeniyle sektör olarak büyük bir şaşkınlık içerisindeyiz. Pandemi sürecinde değişen dinamiklere göre strateji geliştirip, Covid-19 sürecinin sonuna geldiğimizi düşünürken yeni ekonomi modeli, yüksek enflasyon, dalgalı kur ve yüksek faizle karşılaştık. Üzerine enerji fiyatlarındaki artış geldi. Bunun da üzerine İran’dan gelen gazın kesilmesiyle arz güvenliği endişesi yaşadık. Şimdi de enerjinin en büyük tedarikçilerinden Rusya, Ukrayna ile savaşa girdi. Bununla ilgili etkileri konuşurken bu kez artan kömür fiyatlarını konuşmaya başladık. Tam Yeşil Mutabakat ile ilgili düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin arifesinde, sera gazı, karbon ayak izi, yeşil ekonomiyi nasıl planlayacağız, nasıl ölçeceğiz, hesaplayacağız diye düşünürken geldiğimiz nokta, termik santrallere bağlı, kömüre dayalı enerjinin daha yoğun kullanılacağı yönünde.


Geri Dön