02 / 05 / 2024

Marketlerin gramaj hilesi! Vatandaşlar gram gram soyuluyor

Marketlerin gramaj hilesi! Vatandaşlar gram gram soyuluyor

Marketleri gramaj oyunu gün yüzüne çıktı. Birçok gıda ürünün fiyatını değiştirmeden gramı ile oynayan marketler vatandaşları gram gram soyduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...



Marketlerin gramaj oyunu pratiği gün yüzüne çıktı. Pek çok gıda ürününün fiyatı sabit tutulurken, marketlerin ürün gramajını azaltarak vatandaşları mağdur ettiği ortaya çıktı. Bu durumla karşılaşan tüketiciler için ne gibi adımlar atması gerektiği konusunda Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu önemli tavsiyelerde bulundu.

GRAM GRAM VATANDAŞI SOYUYORLAR

Yükselmiş olan fiyatların ardından marketlerin gramaj oyununa başvurduğu gözlemlendi. Ürün fiyatları değişmeden gramajlar düşürülerek tüketici yanıltılmış oldu. Bu tür bir durumda olan tüketicilerin nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu tarafından yapılan açıklamalar oldukça dikkat çekici.

Ağaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kuruyemiş ve ay çekirdeği gibi ürünlerde de gramaj eksikliği görüldü. Bu tür davranışlar, ilgili yönetmeliklere göre kesinlikle kabul edilemez. Bu tür durumlar için 347 bin lira gibi ciddi cezai yaptırımlar söz konusu.

Tüketici kanunlarına göre bu tür durumlar yanıltıcı ambalaj uygulamaları olarak adlandırılıyor. Ürün başına uygulanacak ceza miktarı ise 34 bin 700 liraya kadar çıkabiliyor. Örneğin, yoğurdun gramajı 900 gram olur mu? Gofret, beyaz peynir ya da kedi maması bile gramajla oynanmış durumda.

Üretici firmaların ürünlerinin gramajlarını açıkça belirtmeleri gerekiyor. Örneğin, 900 gram kuru fasulye satılabilir mi? Zaten bu tür ürünler kiloluk olarak tüketilir. Bazı firmalar, ürün gramajını tüketicinin rahatlıkla görebileceği şekilde etiketlerinde belirtiyorlar. Ancak bu durum için herhangi bir cezai yaptırım uygulanmıyor.

ALDATICI TİCARİ UYGULAMA

1 kilo olan bazı ürünleri 600 grama kadar indirdiler. Neredeyse yarım kiloluk standarta kadar getirecekler. Fiyat aynı kalıyor ama gramajlar çok fazla düşüyor. Bu aldatıcı ticari uygulama.


VATANDAŞ NE YAPMALI?

Vatandaşlar, kendilerine sunulan ürünlerin gramajını belgelemek adına fotoğraf çekebilirler. Bu fotoğrafları, Ticaret Bakanlığı'nın şikayet platformuna iletmeleri önemli. Bu platform, Ticaret Bakanlığı'nın resmi web sitesinde bulunuyor. Yetkililer, burada yapılan başvuruları inceleyerek gereken denetimleri gerçekleştiriyorlar."

Dolayısıyla, marketlerin tüketicileri yanıltıcı bir şekilde gramaj oyununa başvurması karşısında, vatandaşların bu tür durumları ilgili kurumlara bildirerek haklarını koruma yoluna gitmeleri öneriliyor.

Son Dakika Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Togg fabrikasını ziyaret etti

Memur-Sen'den açıklama geldi: Memura kira yardımı...

Ekmeğe bir ayda ikinci zam


Geri Dön