02 / 05 / 2024

Memur emekliye zam ve bayram ikramiyesi sürprizi! Bakan'ın söyledikleri soğuk duş etkisi yarattı

Memur emekliye zam ve bayram ikramiyesi sürprizi! Bakan'ın söyledikleri soğuk duş etkisi yarattı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, "Kamu çalışanları ve emekliler için temmuz ayını beklemeden, enflasyon farkı ücret, maaş ve aylıklara yansıtılmalıdır." dedi. Yapılan hesaplamalara göre memur ve emekilnin alım gücü 3 ayda bin 800 lira eksildi.



Memur emekli ve asgari asgari ücretlinin yılbaşında maaşlarına gelen zam enflasyon karşısında adeta eriyip yok oldu. ENAG araştırmasına göre, alım gücü bin 800 liraya kadar geriledi. En düşük memur maaşı bugün 6 bin 750 lirayken alım gücü 5 bin 494 lirada kaldı. ENAG'ın üç aylık enflasyon araştırmasına göre alım gücü 4 bin 952 liraya düştü. Memur ve emeklisinin 2021 enflasyon farkı çıkarılınca maaş zammı yüzde 7,5 olarak hesaplandı. Temmuz ayında alınacak zamla yüzde 7 enflasyon farkı maaşlara yansıyacak. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakmalarına göre üç ayda enflasyon yüzde 21,37 oldu.

ASGARİ ÜCRET 2021'DEKİ RAKAMIN ALTINA DÜŞTÜ

Memur ve emeklinin alacağı zam farkı yüzde 7 olunca aradaki fark yüzde 14 cüzdanlara yük olarak yansıyacak. Gelecek 3 ayda ise enflasyonun nereye kadar çıkacağı ise şimdilik hesaplanamıyor. TÜİK'in açıkladığı enflasyonun aksine ENAG, 3 aylık enflasyonu yüzde 32,89 olarak hesapladı. ENAG'ın hesaplamasında oluşan fark yüzde 25 oldu. Memur ve emeklisi Temmuz gelmeden aradaki enflasyon farkının hemen maaşlara eklenmesini istiyor.

EMEKLİ FİTREYE MUHTAÇ HALE GELDİ!

TÜİK'in 3 aylık enflasyon hesabına göre asgari ücretlinin 4 bin 253 lira olarak hesabına yatan paranın alım gücü 2 bin 997 liraya düştü. 2021'de asgari ücret 2 bin 823 liraydı. ENAG araştırmasına göre asgari ücretlinin eline bugün asgari ücret 2021'deki asgari ücretin altına düştü. Bu rakam da 2 bin 455 lira. En düşük emekli maaşı olarak açıklanan 2 bin 500 lira ise bugün alım gücü olarak bin 244 liraya düştü. Bu para Diyanet'in açıkladığı fitre hesaplamasında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırında 3 bin 556 lira altında kaldı. 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön