18 / 05 / 2024

Memur emekliye zam ve bayram ikramiyesi sürprizi! Bakan'ın söyledikleri soğuk duş etkisi yarattı

Memur emekliye zam ve bayram ikramiyesi sürprizi! Bakan'ın söyledikleri soğuk duş etkisi yarattı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, "Kamu çalışanları ve emekliler için temmuz ayını beklemeden, enflasyon farkı ücret, maaş ve aylıklara yansıtılmalıdır." dedi. Yapılan hesaplamalara göre memur ve emekilnin alım gücü 3 ayda bin 800 lira eksildi.



MEMUR MAAŞLARI VE EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ NE OLACAK?

Çalışanların, parasının büyük bölümünü ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatlarında TÜİK’e göre son bir yılda yüzde 70, Birleşik Kamu İş’in hesaplamalarına göre ise yüzde 118 oranında artış yaşandı. En düşük memur maaşı, 6 bin lira sınırına dayanan açlık sınırını zor karşılarken, asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaşımız, milyonlarca emeklimizin eline geçen para, açlık sırının bile oldukça altında kaldı. 

GIDA SEPETİ DİPSİZ KUYUYA DÖNDÜ

Enflasyon, hiçbir geliri olmayan işsizler, çalışabilecek yaşta ve durumda olmayanlar, dar ve sabit gelirliler, ücretliler, çiftçiler, esnafın, sanatkârın kısaca bütün halkın üzerinden tam bir silindir gibi geçti.  Bütün gelirler reel olarak eridi. 2021 yılında 100 liraya dolan bir gıda sepeti için bugün 218 lira ödemek gerekiyor. Ulaştırma, ev eşyası, giyim, konut, sağlık, eğitim gibi zorunlu harcamalarda yüzde 99’a kadar yükselen yıllık artışlar yaşandı. 

Yılbaşında kamu çalışanlarına yapılan yüzde 7,5 oranındaki zam daha yılın ilk ayında eridi. Kamu çalışanları, toplu sözleşmeye göre yılın ilk üç ayının sonunda devletten yüzde 15,3 enflasyon farkı alacaklı hale geldi. Emeklilerin, daha ilk üç ayda yüzde 22,8 oranında alacağı doğdu. Yapılan yüzde 50 zamma rağmen asgari ücretin bu günkü alım gücü alım gücü Mart 2021’deki alım gücünün yüzde 10 altında kaldı.

 Memur emekliye zam ve bayram ikramiyesi sürprizi! Bakan ın söyledikleri soğuk duş etkisi yarattı

Kamu çalışanları ve emekliler Temmuz ayını beklemeden, enflasyon farkı ücret, maaş ve aylıklara yansıtılmasını bekliyor. Milyonlarca çalışanın aldığı asgari ücret aynı zamanda ücretler genel seviyesi için bir gösterge olarak kabul ediliyor. Meclis'te emeklilere bayram ikramiyesi olarak 4 bin 250 lira verilmesi teklif edildi. 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön