30 / 04 / 2024

Merkez Bankası istedi bankalar tersini yaptı! 

Merkez Bankası istedi bankalar tersini yaptı! 

Bankacılık sektörü Merkez Bankası’nın faiz üst sınırı tanımlayıp ilave menkul kıymet tesisi koşulu getirmesine nazaran yeni haftaya ihtiyaç kredisi faizlerinde yükselişle başladı.



ekonomim.com'dan Şebnem TURHAN'ın haberine göre, Merkez Bankası kararı ile bankalarca vatandaşa kullandırılan ihtiyaç kredileri faiz seviyesine göre menkul kıymet tesisi muhteva edildi.

 Gereksinim kredilerinden faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası’nca duyurulan senelik bileşik referans oranın 1.8 ile 2.0 (dâhil) katı arasında olanların birinci aşamada yani yüzde 20 civarında, 2.0 katından çok olanların ise ikinci aşamada yüzde 90 seviyesinde menkul kıymet tesisine bağlı olması kararlaştırıldı. Bundan böyle ise bankacıların yaptığı hesaplamalara göre ihtiyaç kredisi faizi yüzde 18,6’yı aştığında yüzde 20, yüzde 20,6’yı aştığında ise yüzde 90 seviyesinde ek menkul kıymet alım zorunluluğu oluşacak. Yine bankacıların yaptığı hesaplamalara göre aylık faizin yüzde 2’nin altında kalması gerekiyor menkul kıymet tesisinden kaçınabilmek için.

Merkez Bankası istedi bankalar tersini yaptı! 

Faiz sınırına 70 bin TL sınırı geldi

Bu arada Merkez Bankası bankacılık sektöründe gereksinim kredisi faizlerine has getirdiği ilave menkul kıymet tesisi mecburiyetine yeni bir düzenleme yapıldı. Merkez Bankası uygulama emriyle gereksinim kredilerinde 70 bin TL'ye kadar olan kısım menkul kıymet tesisinden muaf tutuldu.

Bankacılık sektörü kaynakları böylece çekilen krediler 70 bin TL'nin altında olanlara ilave menkul kıymet tesis olmayacak, 70 binin üzerindekilerde de 70 bin TL'yi düşecek ve gerisine ilave menkul kıymet tesisi yapacak. Tabii bu çok faiz seviyesiyle verildiği durumda olacak.

BloombergHT’nin haberine göre zelzele bölgesi ile bazı SGK borcu olanlara kullandırılacak gereksinim kredileri de uygulamadan muaf olacak.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön