30 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın bankalardan talebi ne anlama geliyor? Döviz kuru fırlayacak mı?

 Merkez Bankası'nın bankalardan talebi ne anlama geliyor? Döviz kuru fırlayacak mı?

Merkez Bankası'nın bankalardan yurtdışına yapılacak döviz gönderimlerinde ayrıntılı bilgi istemesi "sermaye kontrolü geliyor" iddialarını yeniden alevlendirdi. Merkez Bankası'nın rezervleri ile ilgili soru işaretleri arttı.



 

 ‘Döviz kurunda bir sıçrama getirebilir’

Ekonomist Tunç Şatıroğlu söz konusu düzenlemenin ‘sermaye kontrolü’ anlamına geldiğini kaydetti. Şatıroğlu, söz konusu uygulamanın tevsik olarak tamamlandığını belirterek, tevsikin bir yere para gönderilirken karşılığında bir fatura ya da belgelendirme şartı aranmasının bir çeşit sermaye kontrolü olduğunu belirtti. Bu düzenlemenin Merkez Bankası rezervlerinin sanıldığı kadar iyi durumda olmadığı anlamına geldiğini kaydeden Şatıroğlu, bir yerlerde kapanması gereken çok büyük açıklar olduğunun bir gösterdiğini ileri sürdü. Şatıroğlu, "Türkiye'nin rezervi yani ekonomi yönetiminin ihtiyacı olan rezerv demek ki iyi değil. Bu da hiç beklemediğimiz bir zamanda döviz kurunda sıçrama getirebilir" ifadesini kullandı.

Babuşçu: Bir kaç adım sonrası sermaye kontrolü

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Halkbank eski Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof.Dr Şenol Babuşçu da sosyal medyaya sıvan belge ile ilgili olarak bir kaç adım sonrasının sermaye kontrolü anlamına geldiğini ifade etti. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üesi Mehmet Şişman da belgeyi sermaye kontrolü olarak nitelendirerek "İşte bu 'ucundan' sermaye kontrolü. Yeni başlıyoruz bence" ifadesini kullandı.

Garanti Bankası'ndan açıklama

Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada, Merkez Bankası’nın 21 Aralık 2022 tarihli talebi ile bankalardan hali hazırda yaptıkları para transferi işlemleri hakkında istatistiki verilerin şeffaf bir şekilde toplanmasını sağlamak amacı ile istenen bilgi ve raporlar tüm bankalara eş zamanlı olarak bildirildiği ifade edildi. Mevcut işleyişte herhangi bir değişiklik olmadan tüm işlemlere devam edildiği belirtilen açıklamada, gelen bilgilendirme uyarınca bazı transferlere ilişkin ek belge talep edildiği ifade edildi.

Söz konusu belgenin bankanın iç bilgilendirme notu olduğu ve bono alım satımı ibaresinin sehven belgede yer aldığı da belirtilen açıklamada, bono alım satımına yönelik işlemlerin de, kesintisiz bir şekilde müşterilerin talimatları doğrultusunda yapıldığı ifade edildi.

Editörün notu: Bu haber 04.01.2023 tarihinde saat 23:00'de yazılmıştır. An itibariyle Dolar 18.74, Euro: 19.89, Altının Onsu 1852 dolar,  Gram Altın 1116 lira değerinde


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön