17 / 05 / 2024

Milyonlarca anneyi ilgilendiriyor! Doğum yapan annelere destek üstüne destek! 24 bin TL’yi sakın kaçırmayın!

Milyonlarca anneyi ilgilendiriyor! Doğum yapan annelere destek üstüne destek! 24 bin TL’yi sakın kaçırmayın!

Doğum yapan ve çalışan annelere hükümet pek çok destekte bulunuyor. İşte o desteklere dair merak edilenler!



DOĞUM YAPAN VE ÇALIŞAN ANNELERE YARDIM!

Annelere destek üstüne destek. Doğum, kreş yardımı birlikte çalışan annelerin bu sene alacağı destek tutarının 24 bin lirayı bulacağı belirtildi. Kadın istihdamını desteklemek amacıyla ve çocuğu olan annelerin iş hayatlarının daha kolay olması için başlatılan yardımları SGK 2023 yılı için geçerli olan prim ve ödeneklerini belirlediğini bildirdi.

Yeni belirtilen tarifeye göre doğum, hastalık, iş, kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda alınan rapor parası, emzirme ve cenaze ödeneği ücretinde artış oldu. İlave olarak sigortalı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş göremezlik ödemesi de yapılıyor. Bu haktan faydalanmak için ilk önce en az 90 gün sigorta primi ödenmesi koşulu aranıyor. Bu miktar annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıyor.

Günlük brüt ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor.  1 Ocak’tan geçerli yeni asgari ücret net 8 bin 506 lira, brüt ise 10 bin 8 liraya denk geliyordu. Sonuç olarak; 2023 yılı için en düşük yani asgari ücretle çalışan bir annenin doğum parası 24 bin 909 lira olarak hesaplandı. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten hemen sonra yatırılıyor.

3 ÇOCUĞA KADAR ÖDEME!

Çalışan annelere destek olmak amacıyla verilen doğum parası 3 çocuğa kadar sürüyor. Bu bağlamda, ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuğa 400 lira ve üçüncü çocuk için ise 600 lira ödeme yapılıyor.

YARIM GÜN ÇALIŞMA DESTEĞİ SÜRÜYOR!

Çalışan anneler çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışma hakkından faydalanabilir. Yasal doğum izninden sonra ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışılıyor ve tam maaş alır. Bu şekilde anneler yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alıyor. Çocuğu engelli doğan anneler ise 12 ay süre ile yarı zamanlı çalışma hakkına sahiptir.

BAŞVURUALR İŞKUR ÜZERİNDEN!

Bu haktan faydalanmak için analık izninin yani 112 günlük sürenin bittiği tarihten başlayarak 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR şubesine ‘doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi’ ile başvuru yapabilirsiniz. Eğer eşlerden biri çalışmıyor ise çalışan eşe yarım gün çalışma izni verilmemektedir.

Emekli maaşı hesaplama 2023 tablosu! SGK ne kadar emekli maaşı alırım? Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?

Aile destek ödemeleri ocak ayının kaçında yatıyor? Aile destek parası ne zaman yatacak 2023?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön