01 / 05 / 2024

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emlak vergisinde son dakika! İşte indirimli vergiden yararlanma şartları...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emlak vergisinde son dakika! İşte indirimli vergiden yararlanma şartları...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde emeklilerde sıfır oranlı emlak vergisinin detaylarını kaleme aldı. İşte Bumin Doğrusöz'ün o yazısı...



2022 yılı için de sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasının söz konusu olduğuna dikkat çeken Doğrusöz, Bu olanaktan sadece Türk kanunlarına göre kurulmuş sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı, vefat etmiş baba, eş gibi kimseler dolayısıyla bağlanan ölüm aylığı gibi aylık alan kişilerin faydalanabildiğine dikkat çekti. Yabancı ülkelerin sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alan kişiler bu imkandan faydalanamıyor. 

Bu imkandan faydalanabilmek için diğer bir önemli şart da, "gelirin münhasıran sosyal güvenlik aylığından ibaret" olmasının olduğunu aktaran Doğrusöz, "Başkaca geliri olanlar bu olanaktan yararlanamazlar. Örneğin emekli aylığının yanı sıra ticari veya serbest meslek faaliyeti ile uğraşanlar, kira geliri olanlar, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek ücretli çalışmaya devam edenler bu olanaktan yararlanamazlar" açıklamasında buludnu. 

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emlak vergisinde son dakika! İşte indirimli vergiden yararlanma şartları...

Bumin Doğrusöz, "Buradaki gelirin sadece “sosyal güvenlik aylığından ibaret” olması koşulunun sınırları önemlidir. Bunun bir sınırı olmak gerekir" ifadelerini kullandı ve bu sınırın gelir vergisi konusuna dahil gelir şeklinde çizilmesi gerektiğini belirtti. Maliye Bakanlığı’nın 45 sayılı Emlâk Vergisi Genel Tebliği’nde gerçekleştirilen açıklamaya göre; 2021'de menkul sermaye iradı gelirleri 53 milyon lirayı geçmeyenlerin bu gelirleri, “sıfır oranlı vergi”den faydalanılmasına engel olmayacak. 

Bumin Doğrusöz, konuyla ilgili "Bu olanaktan yararlanmak isteyenlerin, bu tek meskende bizzat oturuyor olması gerekmemektedir. Örneğin İstanbul’daki meskenini oğluna bedelsiz tahsil edip, kendisi kızının İzmir’deki evinde oturan veya kendisi kirada oturan ve başka bir geliri olmayan emekli kişi de bu olanaktan yararlanabilir" şeklinde konuştu ve kişinin kendi meskenini kiraya verip, kendisi de kirada oturan bir emeklinin durumuna da değindi. Doğrusöz, Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili olarak “sahibi olduğu konutu tek meskenini kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.” açıklamasında bulunduğunu dile getirdi.


Geri Dön