29 / 04 / 2024

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli?

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras paylaştırmada nelere dikkat edilmesi gerektiğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras paylaştırmada nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Dedem vefat etmeden (eşi önce vefat etmişti) noterde vasiyetname yaptı. 2 erkek, 3 kız çocuğuna malı böldü. Erkeklere fazla ve üzerinde bina olan yeri bıraktı. Ama bina üzerinde görünmüyor. Kızlar dava açarsa bunu bozabilir mi?" sorusunu yöneltti.

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli?

*****

Okuyucumun problemi, dedenin erkeklere fazla mal bırakmış olması mı yoksa malvarlığı içinde miras olarak bıraktığı binanın bulunmayışı mı? Sorunun içinden net olarak anlaşılamıyor. Bu nedenle iki ihtimale göre yanıt vereyim.

*****

Erkeklere daha fazla mal bırakmış olması sakıncalı mı? Alt soy mirasçıdır. Vefat eden dedenin de mirası yasal olarak evlatlar arasında eşit paylaşılacaktır. Ancak alt soyun bir tasarruf nisabıyani dokunulamaz payı vardır. Bu, miras payının yarısıdır. Miras payının ikinci yarısı tasarruf nisabı dediğimiz, miras bırakanın dilediği gibi tasarruf edebileceği bölümdür. İşte mesele burada. Şayet vasiyetname yapan baba, kızların miras payı olan bölümün yarısını kızlara bırakıp, diğer yarısını erkeklere vasiyet ettiyse, burada bir problem yok. Zira bu onun hakkı. Ama kızların miras payının yarısından fazlasını erkek çocuklara aktardıysa, kızlar dava açarak saklı paylarını talep edebilir.

Miras paylaşımında nelere dikkat edilmeli?

*****

İkinci ihtimale gelince; dede miras bıraktı ama şimdi malvarlığı içinde bina görünmüyor. Kabul edelim ki bina hiç yok veya bina var da bir başkası adına. Her iki halde de sonuç değişmeyecek. Bir kimse vasiyetname yaparken belli mallarını birilerine vasiyet edebilir ancak vasiyet etmesi bu mal üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlamaz. Gerek görürse hayattayken bu malı satabilir veya vasiyet edilen bankadaki para ise bu parayı harcayabilir. Ölümünde paylaşılacak olan, kalan mallar veya paradır. Vasiyetname yaparken bir daireyi birilerine vasiyet etmişse ve ölümünde bu dairenin hayattayken satılmış olduğu anlaşılırsa, daire ölenin malvarlığından çıkmıştır, kalanlar üzerinden taksim yapılır. Babanın ölümünde bina yoksa vasiyetname mevcut mallar için geçerli olacaktır.

Binalarda kat mülkiyetine nasıl geçilir?

Miras kalan gayrimenkullerde vekalet verirken nelere dikkat edilmeli?

Miras kalan gayrimenkuldeki hisseler ayrı ayrı satılabilir mi?


Geri Dön