07 / 01 / 2025

Muammer Tün'den korkutan deprem uyarısı!

Muammer Tün'den korkutan deprem uyarısı!

Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, Eskişehir’de olası büyük depremlere karşı bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "İl Deprem Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik çalışmalar yetkililer tarafından acilen başlatılmalıdır" dedi.




Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, Eskişehir’de olası büyük depremlere karşı bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "İlimizde yapılmamış olan İl Deprem Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik çalışmalar yetkililer tarafından acilen başlatılmalıdır" dedi.



Yrd. Doç. Dr. Tün, Eskişehir’de 17 Ocak saat 02:47:37’de 4.3 büyüklüğünde meydana gelen depremin merkezinin Alınca mevkii olarak belirlendiğini hatırlatarak, bir depremin yerleşim yerlerine olan etkilerini belirleyebilmek için deprem kayıt istasyonlarından deprem anında ölçülen yer sarsıntısı bilgilerinin kullanıldığına dikkat çekti. Tün, “Bu amaçla Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü tarafından Eskişehir kent merkezinin 13 farklı noktasında 24 saat kesintisiz olarak işletilen deprem izleme istasyonları bulunmaktadır. Bu istasyonlar, deprem anında ölçtükleri yer sarsıntısı miktarlarını ilgili kişilere deprem anında göndererek afet yönetim ekiplerinin deprem kaynaklı yapısal hasar olup olmadığı eğer olduysa hangi bölgelerde ağır hasar olabileceği konusunda bilgi sahibi olmasını sağlarlar. Bu konuda Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Eskişehir Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Anadolu Üniversitesi arasındaki işbirliği protokolü kapsamında Afet Yönetim Birimi bu bilgilere bir deprem anında ulaşabilmektedir” şeklinde konuştu.


“Depremin, alınca fay segmenti boyunca meydana gelen bir kırılma hareketi sonucunda oluştuğu düşünülüyor”


Depremin, ilk belirlemelere göre Alınca Fay Segmenti boyunca meydana gelen bir kırılma hareketi sonucunda oluştuğunun düşünüldüğünü kaydeden Tün, “17 Ocak 2015 tarihinde meydana gelen depremde, Eskişehir Kent merkezinin farklı yerlerindeki istasyonlar tarafından ölçülen yer sarsıntısı bilgileri sms bilgisi olarak ilgili kişilere deprem anında ulaşmış ve Acil Müdahale Sistemi tarafından üretilen yer sarsıntısı haritası Eskişehir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi alan uzmanları ile birlikte deprem anında değerlendirilmiştir. Yapılan ilk değerlendirmeler sonucunda depremin Alınca Fay Segmenti boyunca meydana gelen bir kırılma hareketi sonucunda oluştuğu düşünülmekte ve en yakın yerleşim yerlerinden biri olan Yukarısöğütönü Mahallesi’nde 51 gal olan en yüksek yer sarsıntısı miktarı oluşturduğu görülmüştür. Depremin merkezinden uzaklaştıkça bu değer giderek azalmaktadır. Batıkent Mahallesi’nde bu değer 28 gal olarak ölçülürken, Şeker Mahallesi’nde 13 gal, Emek Mahallesi’nde 2 gal ve Sultandere Mahallesinde 1 gal olarak ölçülmüştür. Hissedilen yer sarsıntısı süresi 3 saniye olarak belirlenmiştir” diye konuştu.


“Eskişehir’de olası daha büyük depremlere karşı tedbirler bir an önce alınmalı”


Yrd. Doç. Dr. Tün, Eskişehir’de, İl Deprem Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik çalışmaların yetkililer tarafından acilen başlatılması gerektiğini de aktararak, “Kırılmanın meydana geldiği düşünülen Alınca Fay Segmenti’nin dışında daha büyük fay segmentleri olduğu bilinen Eskişehir’de olası daha büyük depremlere karşı tedbirlerin alınması ve bu kapsamda henüz ilimizde yapılmamış olan İl Deprem Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik çalışmalar yetkililer tarafından acilen başlatılmalıdır. 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminde İzmit kent merkezinde ölçülen en yüksek yer sarsıntısı değeri 224 gal olup, hissedilen sarsıntı süresi yaklaşık 45 saniyedir. Bu depremde hissedilen en yüksek ivme olan 51 gal ve 3 saniye süren sarsıntı Kocaeli depreminin yanında oldukça düşüktür ancak ilimizde meydana gelen son depremler Eskişehir Ovası Kuzey ve Güney sınırları boyunca uzanan fay segmentlerinin aktif olduğunu açıkça göstermektedir. Ayrıca Eskişehir Ovası civarında yapılan son araştırmalar, Eskişehir kent merkezini etkileyebilecek 6 büyüklüğünün üzerinde bir deprem üretebilecek fay segmentlerinin de olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı. 



Akşam


Geri Dön