Nevfel Hemadi: Musul Barajı acilen onarılmalı!
Hemadi: "Suyu tutan duvar güçlü bir zemin üzerinde inşa edilmemiş" "Bazı kapaklar hasarlı. Acilen onarılması lazım, aksi takdirde kaygan zeminin doldurulması ve onarılması mümkün değil. Süreç uzadıkça tehlike oranı da artacaktır"
"(Onarım ihalesini alan) Şirket işini başarılı şekilde sonuçlandırırsa, acil ikinci plana ihtiyaç olmayacaktır. Eğer bozulan kapak onarılıp, zemin istenilen şekilde doldurulsa tüm riskler ortadan kalkacaktır"
Irak Musul Valisi Nevfel Hemadi, Musul Barajı'nda suyu tutan duvarın güçlü zemin üzerinde inşa edilmediğini ve bazı kapakların hasarlı olduğunu belirterek, "Bunların acilen onarılması lazım, aksi takdirde kaygan zeminin doldurulması ve onarılması mümkün değil. Süreç uzadıkça tehlike oranı da artacaktır" dedi.
Hemadi ve beraberindeki heyet, ülkenin en büyük barajı konumundaki Musul Barajı'nı ziyaret etti.
İncelemelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Hemadi, baraj setinin kum zemin üzerinde yaklaşık 28 yıl önce inşa edildiğini söyledi.
Hemadi, "Barajın üzerinde tehlike var. Suyu tutan duvar güçlü bir zemin üzerinde inşa edilmemiş. Bu zemindeki toprak su ile birlikte hemen kayabilen bir kum türüdür. Bu yüzden barajın ne zaman yıkılacağına dair bir tarih veremiyoruz. Bu tehlikenin gündemde olmasından dolayı ivedi şekilde gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.
Barajın bazı kapaklarında hasarın meydana geldiğini aktaran Hemadi, hasarın tespiti için iki kez barajı ziyaret ettiklerini hatırlattı.
Hemadi, "Bir çok uzmanın görüşlerini aldık. Çıkan sonuca göre, bu kapakların acilen onarılması lazım, aksi takdirde kaygan zeminin doldurulması ve onarılması mümkün değil. Süreç uzadıkça tehlike oranı da artacaktır" diye konuştu.
Bu noktada barajın tekrardan onarılması ve zeminin doldurulması için ihale açıldığını ve onarımı İtalyan şirketi Trevi'nin üstlendiğini anımsatan Hemadi, şirketin işine başlamasının ardından duvarın yıkılma riskinin ortadan kalkacağını bildirdi.
Hemadi, barajın Irak için çok stratejik bir proje olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irak hükümeti en kısa süre içerinde tüm tedbirleri alacaktır. Evet baraj üzerinde tehlike vardır ancak bunun halkı korkutmak için kullanılmaması gerekiyor. Eğer bu şirket işini başarılı şekilde sonuçlandırırsa, acil ikinci plana ihtiyaç olmayacaktır. Eğer bozulan kapak onarılıp, zemin istenilen şekilde doldurulsa tüm riskler ortadan kalkacaktır."
Suyu tutan duvarın durumunun öğrenilmesi için ABD'den gelen özel bir mühendis ekibinin de işe başladığını söyleyen Hemadi, "Duvarın belirli bölgelerine yaklaşık 96 cihaz takıldı. Bu cihazlardan gelen sinyallere göre duvar üzerinde basınç oranı ölçülüp ne kadar riskin olduğu tespit ediliyor" bilgisini paylaştı.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Bakanlar Kurulu, Musul Barajı'nın onarılması ve tam olarak hizmete geçirilmesi için Su Kaynakları Bakanlığı tarafından İtalyan Trevi firmasına verilen ihaleyi onayladı" açıklamasını yapmıştı.
Barajın onarımını üstelenecek firmanın güvenliğinin sağlanması için yaklaşık 400 İtalyan askerinin bölgeye sevk edileceği belirtilmişti.
Terör örgütü DAEŞ, 10 Haziran 2014'de Musul'u ele geçirmesinden sonra birkaç gün boyunca Musul Barajı'nı elinde tutmuştu. Ancak ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırısıyla birlikte Peşmerge güçleri barajı kurtarmayı başarmıştı.
Iraklı yetkililer, 1984 yılında inşası tamamlanan ve elektrik üretmeye başlayan barajın yapımı sırasında bazı teknik hataların yapıldığını ve aradan geçen süre sonrası baraj üzerindeki hataların büyük risk oluşturduğunu aktarmıştı.
AA