NFT'lerde telif ayrıntısı!
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, NFT'ler ve telif hukuku ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda telif hukuku ve NFT'lerin yerini anlattı.
TELİF HUKUKU VE NFT'LERİN YERİ
T.C. kanunlarına göre sanat eserlerinin niteliği ve eserlerin korunması üzerine 5846 sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” işletilmektedir. Bu kanundan yola çıkılarak, kişilerin kendi fikri emeği ile ortaya çıkardığı ürünler üzerinde telif hakkı bulunmaktadır. Her ne kadar yasal bir düzenleme henüz gerçekleştirilmemiş olsa da NFT'ler de kişilerin geleneksel sanat dallarında oluşturduğu gibi, kendi fikri emekleri ve çabaları ile oluşturulduğu için bu kapsama dahil etmemiz mümkün olabilir. Kişiler oluşturdukları eserleri sergileme, çoğaltma ve yayma gibi haklara sahiptirler. Bu hakların başkaları tarafından ihlali durumunda da yasal yollara başvurmaları mümkündür.
Her ne kadar geleneksel sanat dalları yasal olarak çok daha olgun bir yapıya sahip olsa da NFT'ler blokzincir teknolojisinin doğrulanabilir yapısı sayesinde bu açığı kısa sürede kapatabilmiştir. Blokzincirler üzerinde birçok kripto para ve token projesinin “fungible” diğer bir ifade ile birbirine denk, birbiri yerine geçebilen ve bölünebilen varlıklara sahip olduğunu belirtmiştir. NFT’ler ise kendilerine has özelliklere sahip, bölünemeyen, birbirleri yerine geçmeyen şahsına münhasır dijital varlıklardır. Bu sebeple blokzincir üzerindeki kayıtları da farklılık göstermektedir.