18 / 07 / 2024

Ofis projeleri yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor!

Ofis projeleri yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor!

TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü, getiri oranları düşmedikçe yabancıların Türkiye’ye ilgisinin azalmayacağını belirterek, bunun ofis projelerinin sayısını artıracağını söylüyor.




Gayrimenkul sektörü durgun geçirdiği bir yılı geride bıraktıktan sonra 2013 yılında toparlanmaya başladı. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının düşük olması nedeniyle konut satışları artmaya başlarken, proje lansmanları da kesilmedi. Böyle bir ortamda yılın 5 ayı geride kalırken, haziran ayında Türkiye genelinde Gezi Parkı olayları gündeme oturdu. Bu ortamda konut satışları bir süreliğine beklemeye geçerken, ‘yabancı yatırımcı gelir mi’ tartışmaları da başladı. Ancak şu ana kadar yabancıların da Türkiye’ye yatırım yapmaktan vazgeçmediği belirtiliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Gayrimenkul kısa soluklu değişimlerin yaşandığı bir sektör olmadığı için etkilerini hemen göremiyorsunuz. Gezi Parkı olayları, yabancıların yalnızca temkinliliklerini etkileyecektir. Çünkü yapı itibariyle güçlü bir durumdayız. Bu olaylar, getiri oranlarında ve satış-kiralama rakamlarında bir gerilemeye neden olmadı. Bu nedenle yabancılar açısından da geri çekilme olmadı.”


Yabancı ticari istiyor


Gayrimenkul sektörünü 2013 yılı başından itibaren değerlendiren Makbule Yönel Maya, şunları söyledi: “Özellikle konut kredi faiz oranlarının düşük olması nedeniyle sektör iyi bir seyir izledi. Konut satışları ilk 6 aylık dönemde iyi bir trend izledi. Yeni konut projeleri de satışa çıktı. Yabancılar da geldiler ancak yabancılar daha çok ticari projelerle ilgileniyorlar. Konut geliştirmektense, ticari geliştirmeye daha sıcak bakıyorlar. Çünkü ticari yatırımların uzun dönemli kira getirisi var, komple satılabilir, fonlanabilir. Yabancıların bu ilgisi, ofis yatırımlarının sayısında önemli bir artış getirdi.”


Otelde duraklama var


Otel yatırımlarında ise 2013 yılının ilk 6 ayında yavaşlama olduğunu dile getiren Makbule Yönel Maya, şunları söyledi: “Bu dönemde otel yatırımlarında biraz daha detaylı düşünülmeye başlandı. Bundaki en önemli etken de, İstanbul için çok ciddi otel yatırımlarının yapılmış olması. Otel yatırımlarında özellikle Galataport civarında yeni ruhsatlar alındı. Karaköy, Fındıklı ve Beyoğlu üçgeni de otel yatırımları açısından çok gelişti. Butik ve şehir otelleri kısmında bir gelişme var bu bölgelerde. Aynı şekilde, alışveriş merkezlerinde de duraklama oldu. Bundan sonra yapılacak projelerde konsepte ve metrekare büyüklüğüne dikkat edilecek.”


İmar sorunu yaşayan lokasyon değiştiriyor


YABANCILARIN Türkiye’de arsa ararken imar durumları nedeniyle sorun yaşadığını ancak yine de yatırımdan vazgeçmediklerini dile getiren Makbule Yönel Maya, “Yabancıların ilk baktıkları şey imar durumu. Bütün problemleri çözülmüş, hemen inşaatına başlanabilecek bir yer arıyorlar. Ancak bu tip arsaları bulmakta zorlanıyorlar. İstedikleri lokasyonda ‘pürüzsüz’ imarı olan arsa bulamadıklarında da farklı bölgelere yöneliyorlar. Örneğin, Levent-Maslak hattında yer arayan yabancılar şimdi Kartal’a kadar uzayan aksta arsa bakmaya başladılar. Vazgeçmiyorlar çünkü buradaki getiri oranları yatırım yaptıkları diğer ülkelere göre cazip seviyelerde” diye konuştu.


Meltem Kara/Vatan Gazetesi


Geri Dön