27 / 04 / 2024

Parası olan herkes arsa yatırımı yapabilir mi?

Parası olan herkes arsa yatırımı yapabilir mi?

İnşaat ve emlak piyasasında yatırımın konumu ve zamanlaması büyük önem taşımaktadır. İzciler Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Aslan, bu konuya ilişkin önemli bir yazı kaleme aldı ve arsa yatırımının püf noktalarını dile getirdi...



Dost meclislerinde, sohbet ederken, mesleğimizden de kaynaklı, konu muhakkak bir şekilde “nasıl yapalım ki daha çok para kazanalım” veya “nasıl bir yatırım yapalım ki kazancımız daha yüksek olsun” gibi konulara gelir. 
Yatırım; gelir sağlamak amacıyla birikimlerin kullanılması, değerlendirilmesi anlamına gelir. Kısa dönemli yatırım yapılacağı gibi; hazine bonosu almak, bankada mevduat hesabı açmak, borsada hisse alımı yapmak, döviz almak ya da altın almak gibi yatırımlar kısa dönemde gelir elde etmemizi sağlayabilir. Ancak araştırmalara göre; uzun vadeli yapılan yatırımların çok daha fazla kazandırdığı görülmektedir. Uzun vadeli yatırımlar ise; gayrimenkul, ev veya arsa almak, tahvil-bono almak veya hisse senedi almak gibi uzun dönemde kazanç elde etmemizi sağlayacak yatırımlar arasında sayılabilir. 

Biz burada uzmanlık alanımız olduğu için arsa yatırımı yapmak üzerine konuşacağız.

“O arsa zengini”, “16 tane daire düşmüş, onlar arsa sahibi” veya “buralar hep tarlaydı, o zaman alsaydık şimdi arsa zenginiydik”  gibi cümleleri hep duyarız. Yani en iyi yatırım araçlarından biri kesinlikle arsa yatırımıdır. Peki; bir miktar paramız var ve arsa almak istiyorum, şehrin neresinden alsam daha fazla kazanırım? Ne kadar sürede ne kazandıracak? Hisseli mi almak daha avantajlı, tek tapu arsa almak mı? Karar vermeden önce araştırma yapmak ve bu konunun uzmanlarına danışmak gerekir. Doğru zamanı ve doğru arsayı bulursak, bize getirisi çok daha fazla olacaktır. Yatırım için aldığınız arsa muhakkak kazandıracaktır ama önemli olan kısa sürede bu yatırımın gelire dönüşmesidir. 

Alacağımız arsanın imar izni olup olmadığı, zemin etüdü, inşaat yapılabilirliği konularını araştırmamız gerekmektedir. Öncelikle alacağımız arsanın yeri çok önemlidir. Yapılaşmanın tamamlandığı bölgenin 5 km çapında, imar geçmiş ve inşaat alanlarının kayacağı bölgede olmalıdır arsamız. Yakınında olan bölgedeki mülkiyetlerin de yatırım yaptığımız yere yansıması olmalıdır. Örneğin; Karapürçek semtinin devamında bir yerde arsa almayı planlıyorsak bilmeliyiz ki bizim yatırımımız Karapürçek’teki fiyatlar doğrultusunda getirisi olacaktır. Çankaya, Eskişehir Yolu, Yaşamkent veya Bağlıca civarlarında arsa alıyorsak bunun getirisi de bu bölgelerdeki fiyatlara göre olacaktır. Arsamızı şehrin devamında ve değeri yüksek taraflarından alırsak, sonuca daha hızlı ulaşabiliriz. Ve daha çok kazanabiliriz. 

Arsanın ulaşım olanaklarının incelenmesi gerekir. Ayrıca yakın çevresinde hastane, okul gibi devlet kurumlarının veya alış veriş merkezi, gibi ticari yerlerin olması da arsamızın değerini artıracak etkenler arasındadır. 
Yatırım yapacağımız arsanın tek tapu olması veya grup halinde tek tapu arsa almak da dikkat etmemiz gerekli konulardandır. Örneğin; 10 dönüm arsadan 200 m² yer alıyorsak ve geriye kalan 9.800 m²’yi kimler almış bilmiyorsak, hissedarları bir araya getirmek, anlaşmak, fikir birliğine varmak ve kat karşılığı müteahhide vermek uzun yılları alacaktır. Bu sebeple; alabiliyorsak tek tapu arsa almak veya grup halinde tek tapu arsa alarak bu süreci kısaltmak elimizdedir. Bizim İzciler Vadi projemizde yaptığımız gibi. Grup halinde Bağlıca’da arsamızı aldık, zamanı geldiğinde müteahhide vereceğiz ve 750-800 bin lira değerindeki bir daireye 219 bin liraya 4 yıl içinde sahip olacağız. Böylelikle kısa dönemde büyük bir kazanç elde etmiş olacağız.

Yatırım yapmaktaki amacımız kazanç elde etmek olduğuna göre; doğru yaptığımız arsa yatırımı her zaman daha fazla kazandıracaktır. İhtiyaç halinde de o gün ki değerlenmiş fiyatından nakite dönecektir. 

Sonuç olarak; atalarımızın dediği gibi, “bin bilseniz de bir bilene danışın”. Arsa yatırımı yaparken profesyonel destek almanız size her zaman kazandıracaktır. 


Geri Dön