01 / 05 / 2024

Pasaport, trafik cezaları ve MTV oranına rekor zam mı geliyor?

Pasaport, trafik cezaları ve MTV oranına rekor zam mı geliyor?

Pasaport, ehliyet, kimlik harcı, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve trafik cezaları zam oranlarının belirlenmesinde kullanılan ve geçtiğimiz yıl yüzde 36 olan tekrar değerleme oranının bu sene rekor seviyede yükselmesi tahmin ediliyor. İşte detaylar…



Ekim ayı enflasyonun açıklanması ile birlikte 2023 senesinde uygulanacak ve tekrar değerleme oranı ortaya çıkacak. Ekim ayında üretici enflasyonu “sıfır” şeklinde açıklansa dahi 2023 senesinde yeniden değerleme oranı yüzde 120'nin üstünde olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vergi ya da cezaların yeniden değerleme oranının yarısı şeklinde ya da yüzde 50 fazlasını artırma yetkisi bulunuyor.

PASAPORT HARÇ ÜCRETİNDE 2023 ENDİŞESİ

ÜFE’ye göre belirlenmiş olan vergi, harç ve cezalara da 2023 senesi itibarıyla tarihi zam gelebilir.

Ekim ayında üretici enflasyonu “sıfır” şeklinde açıklansa bile 2023 senesinde yeniden değerleme oranının yüzde 120'yi aşması kesin olacak.

Sene sonu YDO eğer yüzde 120 olur ise bir senelik pasaport ücreti 990 lira olacak.

4-10 senelik pasaportun bedeli ise 3 bin 250 TL olacak.

Cumhurbaşkanının vergi ya da cezaların yeniden değerleme oranının yarısı şeklinde indirme ya da yüzde 50 fazlasına kadar yükseltme yetkisi var.

Sözcü’de yer alan habere göre; yıl başında gerçekleşen yüzde 36’lık zammın ardından 2022 senesinde pasaport harç fiyatları şu şekilde idi:

Pasaport defteri 180 TL’den 225 TL’ye yükseldi.

Altı aya kadar olan pasaport harcı 227 liradan 309 liraya,

bir senelik pasaport harcı 450,8 liraya,

İki senelik pasaport harcı 738 liraya

Üç senelik pasaport harcı 1048,7 liraya,

Dört - onsenelik pasaportun bedeli 1008 liradan 1478 liraya yükseldi.

Pasaport, trafik cezaları ve MTV oranına rekor zam mı geliyor?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön