07 / 07 / 2024

Perakendede zam beklentisi! Marketteki ürünlere zam mı gelecek?

Perakendede zam beklentisi! Marketteki ürünlere zam mı gelecek?

Perakende de büyük bir zam beklentisi oluşmaya başladı. Yapılan Perakende Güven Endeksi (TEPE) anketi de bu durumu ortaya koydu. İşte detaylar!



PERAKENDEDE ZAM MI YAPILACAK?

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) anketi, sektördeki zam beklentisinin arttığı ortaya çıktı. TEPE, Haziran 2022 yılında bir önceki aya göre 2,7 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla da 1,6 puanlık azalışla -20,4 puan değerine ulaştı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) anketine, katılan perakendecilerin yüzde 69,4’ü geçen 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini söylediler. Gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise sadece yüzde 5,2 civarına ulaştı. Gelecek 3 ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı da yüzde 83’ten yüzde 93,2'ye çıktı.

YÜZDE 77,8’İNİN SATIŞLARI DÜŞTÜ

Perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentisi ise geçen aya ve geçen yıla oranla artış gösterdi. Buna göre, gelecek 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 0,1, bir önceki yılın aynı ayına göre 3,4 puan artış oldu. Bu bahsedilen iyileşmede yaklaşan bayram tatilinin de etkisinin olduğu belirtildi.

Haziran 2022 yılında TEPE anketi katılımcılarının yüzde 5,2'si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 9,7'si işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. Haziran 2022'de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 5,6'sı geçen yılın aynı dönemi için kıyaslama yapıldığında işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 77,8 olarak belirlendi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE NELER ALINABİLİR?

Asgari ücretle çalışanlar gelen zamlara rağmen artık çok daha az gıda ürünü alabiliyor. Ocak 2021’de asgari ücreti ve gıda fiyat endeksini 100’e eşitti. Bunun anlamı asgari ücret 100 lira ve gıda sepetinin fiyatı da 100 liraydı. Asgari ücret yıl boyunca aynı kaldı ancak gene de aynı gıda sepetinin fiyatı sürekli artmaktadır.  Aralık 2021 yılında asgari ücret yine 100 lira ancak aynı gıda sepetinin fiyatı da  141 lira olmuş. Ocak 2022’de asgari ücret 151 liraya çıkıyor. Ancak gıda sepeti bu kez 157 lira oldu. Haziran 2022’de ise asgari ücret yine 151 TL; ancak gıda sepeti bu seferde 208 TL olmuş. Temmuz 2022’de asgari ücret 195 liraya yükseliyor. Ancak gıda sepetinin fiyatı haziranda 208 liraydı.

Bayramda üç ilde raylı sistemler ücretsiz olacak!

Kredi kısıtlaması ile ilgili BDDK’dan yeni hamle!

Ödeme tarihleri belli oldu! 2022 zamlı memur maaşları ne zaman yatırılacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön