19 / 05 / 2024

Piyasaların beklediği haber geldi! Senelik enflasyon %4,9'e erişti

Piyasaların beklediği haber geldi! Senelik enflasyon %4,9'e erişti

ABD'de meydana gelen enflasyon, Nisan ayında %0,4 oranında yükselişe çıkarken; senelik oranda %4,9 seviyesinde meydana geldi. Piyasa tahminine göre ülkenin enflasyonunun aylık olarak %0,4 çıkması, senelik bazda ise %5,0 olması tahmin ediliyordu.



Tüketici Fiyat Endeksi nedir?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir ülkedeki tüketici fiyatlarındaki genel değişimi ölçen istatistiksel bir göstergedir. TÜFE, belirli bir dönemde, belirli bir sepete dahil edilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının ortalama değişimini takip eder. Bu sepet, tipik bir tüketici tarafından satın alınan temel ürün ve hizmetleri temsil eder.

TÜFE, enflasyonun ölçülmesi ve ekonomik analizlerde kullanılması amacıyla önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Tüketici fiyatlarının artması, genellikle enflasyon olarak adlandırılır ve ekonomik istikrara, gelir dağılımına ve tüketici satın alma gücüne etki edebilir.

Piyasaların beklediği haber geldi! Senelik enflasyon %4,9 e erişti

TÜFE, belirli bir baz yılına göre hesaplanır ve bu baz yılındaki fiyatlar 100 endeks değeri olarak kabul edilir. Sonraki dönemlerdeki fiyatlar, baz yılındaki fiyatlara göre yüzdesel olarak değişim gösterir. TÜFE'nin hesaplanmasında genellikle ağırlıklı ortalama yöntemi kullanılır, yani ürünlerin tüketim ağırlıklarına göre ağırlıklandırılır.

TÜFE, bir ülkedeki enflasyon seviyesini ölçmek, fiyat artışlarını takip etmek, maaş zamlarının belirlenmesi, vergi ayarlamaları, ekonomik politikaların değerlendirilmesi ve ekonomik kararların alınması gibi birçok alanda kullanılır. Ayrıca, TÜFE'nin alt endeksleri aracılığıyla farklı sektörlerin ve mal/hizmet gruplarının fiyat değişimleri de izlenebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön