20 / 05 / 2024

Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuracak!

Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuracak!

Dünyanın en büyük gübre firmalarından birinin sahibi yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ukrayna işgalinin, gıda fiyatlarını ve tedariğini de derinden etkileyeceğini belirtti.



Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuruyor

BBC'ye konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Svein Tore Holsether, "Her şey saat başı değişiyor" şeklinde konuştu. Konuyla ilgili olarak yaşanan gelişmelere göre, Rusya ve Ukrayna, son zamanlarda sık sık gündeme gelen tarım ve gıdada en büyük üreticiler arasında yer alıyor. Yine konuyla ilgili olarak verilen detaylara göre, bunun yanında Rusya, ekinlerin gelişiminde kullanılan fosfat ve potas gibi besleyicilerin de en büyük üreticileri arasında yer alıyor.

Svein Tore Holsether konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada dünya nüfusunun yarısına bu gübreler sayesinde gıda ulaştığını belirterek şunları dile getirdi: "Benim için konu, bir küresel besin krizi olup olmayacağına ilişkin değil. Benim için konu, krizin ne denli büyük olacağı ile ilgili"

Rusya-Ukrayna krizi gübreyi de vuracak!

Üreticilere gübre ihracatının durdurulması çağrısı

Yara International isimli şirket Kiev'de bulunan ofisi bir füzenin yıkımından ucuz şekilde kurtulmuş ve toplamda 11 çalışanı şans eseri hiçbir yara almamıştı.

Norveç merkezli Yara International, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan direkt şekilde etkilenmiyor ancak söz konusu durumun etkileriyle de başa çıkmak zorunda.

Svein Tore Holsether konu ile ilgili olarak BBC'ye röportaj vermeden saatler önce, Kremlin, ülkedeki üreticilere gübre ihracatının durdurulması için çağrı yapmıştı. 

Norveçli iş insanı, Avrupa çapında besin üretiminde kullanılan ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen gübrenin yüzde 25'lik kısmının Rusya'dan geldiği bilgisini de vererek şunları diyor: "Şu anda farklı kaynaklar bulmak için elimizden geleni yapıyoruz ama vakit sıkıntısı bu seçenekleri de sınırlıyor"

Peki yaşanan bu gelişmeler sonucuna Rusya'ya olan bağlılık azaltılacak mı? İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön