29 / 04 / 2024

Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının Türkiye'ye etkileri!

Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının Türkiye'ye etkileri!

Rusya’nın SWIFT sisteminin dışında bırakılmasının ardından Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sonuçlar ve etkileri tartışılmaya devam ediyor.



Rusya’ya Ukrayna’yı işgali sonrasında peş peşe yaptırımlar geldi. Bu yaptırımların en etkililerinden biri ise, tüm dünya ticaretinde kilit bir role sahip SWIFT sisteminden çıkartılması oldu.  Uluslararası ödemeler ağı olarak tanımlanan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sistemi dışında bırakılan Rusya’nın finansal ve ticari tüm hizmetlerinin durmasının sonucu büyük bir ekonomik baskıya girmesi de kaçınılmaz oldu. Ruble, Dolara karşı yüzde 30'a yakın değer kaybederken, Rusya'ya uygulanan yaptırımların neticesinde Rus finansal sistemi üzerinde ciddi etkileri olacağı, bankacılık krizine ve Ruble’nin daha da hızlı değer kaybetmesine neden olması bekleniyor.
Rusya ile Türkiye arasında gerçekleştirilen ve pek çok sektör için geçerli ikili ticaret anlaşmaları neticesinde Rusya’ya uygulanan bu yaptırımlar, Türkiye’yi yakından ilgilendireceğe benziyor. Rusya ile Türkiye arasındaki ikili ticaret için özellikle turizm ve gıda sektörleri öne çıkıyor. Dolayısıyla gıda sektörü şimdiden alternatif pazar arayışına girerken, turizmciler ödemeleri nasıl alacaklarını bilmediklerini belirtiyor.

 Rusya nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının Türkiye ye etkileri!

Geçtiğimiz yıl Rusya ile ikili ticarette yaklaşık 35 milyar dolarlık bir hacim yakalayan Türkiye için turizmden tekstile, gıdadan enerjiye birçok sektörde büyük bir ekonomik zorluk sürecini de beraberinde getirebileceği öngörülüyor. 
Rusya’nın ödeme sistemleri konusunda karşılaştığı problemler, Türk şirketlerinin ihracat yapma kapasitesini zorlarken tahsilat süreçlerinde gecikmelere neden olacağı düşünülüyor. Bu kararların daha kapsamlı uygulanması, uzun vadede Türkiye için büyük bir problem oluşturacağından gıda sektöründe iç tüketim için bir sıkıntı görülmese de şimdiden alternatif pazar arayışına girdiği görülüyor. 
Rusya pazarının yerinin Türkiye için çok stratejik olduğunu düşünen turizm sektörü ise nasıl ödeme alacağı konusunda endişeli. Ruble’nin hızla değer kaybetmesi, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması ile rezervasyonların durduğu ve yeni rezervasyon alınmadığı Türkiye turizminde büyük bir belirsizlik öne çıkıyor.
Deutsche Welle’den Emre Eser’in haberine göre,  turizmcinin asıl endişesinin hava sahası sorunu ve turizme en büyük darbeyi Türkiye'nin de diğer Avrupa ülkeleri gibi hava sahasını Rus uçaklarına kapatması vurabilir. 

 

Rusya'ya yaptırım sonrası vatandaş zor durumda!

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

Otomobil devlerinden Rusya'ya yaptırım kararı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön