29 / 04 / 2024

Safranbolu 19 yıldır Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde!

Safranbolu 19 yıldır Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde!

Evleriyle ünlü Safranbolu, 19 yıldır Dünya Miras Şehirleri Listesi' nde. Karabük'ün Safranbolu ilçesi UNESCO tarafından 7 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Şehirleri Listesi' ne alındı...



Safranbolu Belediye Başkam Necdet Aksoy." Listeye gireli 19 sene oldıı. Daha uzun yıllar Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde yer alacağız. İlce olarak bunu hak ediyoruz." dedi. 


Safranbolu, 1975 yılında zamanın Belediye Başkanı kızıltan Utukavak ve belediye meclis üyelerinin çalışmalarıyla tarihi evleri korumak için çıkartılan imar planı sayesinde Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu tarihi konak ve evleri korumaya devam ediyor. 

Eski başkanlardan Mustafa Eren'in Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınması yoğun çabalanvla amacına ulasan ilçedeki tarihi ev ve konaklar, ilçeye gelen yerli ve yabana turistlerden yoğun ilgi görüyor. 

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, ilçenin Türkiye'de kent olarak Dünya Miras Listesi'nde olan 2 şehirden biri olduğunu söyledi. Listede olan diğer şehrin İstanbul olduğunu kaydeden Aksoy. "Safranbolu 1994 yılında Dünya Miras Listesi'ne girdikten sonra bize çeşitli anlamlarda imkanlar sağladı. Bunlardan biri turizmdir. Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmak dünyada gezilebilir ve görünebilir anlamda şehirler arasında tercih sebebi olduk. Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinden bir çok kişi Dünya Mirası eserlerini gezmek için ilçemize geliyor. Dünya Miras Listesi'nde olmak bizi devamlı denetleyen, gözetleyen ve miras listesinde olan eserleri korumamız için bir tehdit oluşturmaktadır. Yani bu eserleri daha iyi korumamızı sağlıyorlar." şeklinde konuştu. 

Listede olmanın dünyanın çeşitli yerlerine gitiklerinde daha iyi iletişim, o şehirlerle kardeşlik kurmalarına yardıma olduğunu kaydeden Aksıy, şöyle devam etti: "O şehirlerin kültürleri ile bizim kültürlerimizi bir araya getiriyoruz. 

Dünyanın ortak mirasını algılama ve anlam imkanı veriyor. UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmak bize Avrupa Birliği fonlanndan, dünyanın çeşitli fonlarından bizim korumacılığımıza kaynak aktanlması imkanı veriyor. 

1994 yılından bu güne kadar başarılı bir şekilde UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde yer alan, Safranbolu bu listede başarılı bir şekilde uzun süre kalacaktır. Bizim bu listeye girmemize imkan veren, destek sağlayan ve hazırlayan herkese şükranlarımı sunarım." KARABÜK CİHAN Safranbolu ilçesi UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alındı. 


Zaman


Geri Dön