05 / 05 / 2024

Salçalık domateslerin yanına yaklaşılmıyor! Salçalık domatese zam mı geldi?

Salçalık domateslerin yanına yaklaşılmıyor! Salçalık domatese zam mı geldi?

Salça yapma zamanı geldi. Vatandaşlar harıl harıl salçalık domatesleri almaya başladı. Peki salçalık domatesler ne kadar? İşte detaylar!



SALÇALIK DOMATES NE KADAR OLDU?

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde her cuma günleri kurulan semt pazarında salçalık domatesler yerini almaya başladı. Fiyatlar da 5 TL civarındadır. Manisa'nın Alaşehir ilçesinde kurulan semt pazarında salçalık domatesler yerini aldı. Geçtiğimiz yıl ortalama 1,5 veya 2 TL arasında satılan domates bu yıl 5 TL civarında satılıyor. Kış hazırlıkları için domates almaya gelen vatandaşlar, fiyatların çok yüksek olmasından yakındı.

Vatandaşların fiyatları pahalı olduğunu söyleyen domates satıcısı Murat Kuru, "Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Vatandaşlar fiyatların pahalı olmasından yakınıyor. Biz de alıp satıyoruz. Fabrika domateslerin kalitesine bile bakmadan 1,5 liraya alıyor. Dolayısıyla bize de pahalı geliyor. Aldığımız yerde de fiyatlar yüksek. Üstelik bu yıl sıcaklardan dolayı domates az. Şu anda yerli domates olan Salihli ve Gölmarmara’dan alıyoruz. Domatesler çok kaliteli ve güvenli" şeklinde konuştu.

DOMATES SALÇASI NASIL ÜRETİLİR?

Olgunlaşmış, sağlıklı ve kırmızı renkli domatesler salça için çok önemlidir. Bu yüzden, domateslerden salça üretimine elverişli çeşitlerin seçilmesi ve domateslerin hemen fabrika civarında yetiştirilmesi de önemlidir. Salça için domateslerin hem kabuklarının ve hem de kendisinin tam olarak kızarmış olması gerekmektedir.

Hafif yeşilli domatesler salça rengini ve aromasını vermez. Salçaya işlenecek domates kadar bu domateslerin; kuru madde ve şeker oranının yüksek, hastalık ve küflere karşı dirençli, her tarafı aynı derecede olgunlaşan ve bol ürün veren bir çeşit olması gerekir. Domateslerde kuru madde oranı ortalama %5’dir.Kuru madde oranı yükseldikçe salça verimliliği de artar. Bu sayılan özellikler ile birlikte kuru madde en çok %6,5’e kadar yükselebilir. Domateslerdeki suda çözünür kuru maddenin yaklaşık %60’ı indirgen şekerden oluşmaktadır.

Gıdalara katılan salça, onlara yalnızca renk ve tat vermez, bunun yanında tadın insanlar tarafından daha iyi algılanmasını da sağlar. Bu nedenle, gıda endüstrisinde birçok gıdaya tadın daha iyi algılanmasını sağlamak amacıyla glutamatlarkatılır. Glutamat, doğada serbest ve bağlı olmak üzere iki farklı formda bulunmaktadır. Serbest glutamatlar, özellikle domateste fazla miktarda bulunmaktadır ve bu miktar olgunlaşma ile artmaktadır.

Benzine indirim mi geldi? 15 Temmuz Cuma güncel akaryakıt fiyatları!

İkinci el araba fiyatlarında son durum! Kimse beklemesin!

KYK borçları hakkında son gelişmeler! Bakan Kasapoğlu duyurdu! KYK borçları siliniyor mu?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön